Četiri para iz Hrvatske u zatvoru u Zambiji: "Deca koju su usvojili imaju hrvatska dokumenta"

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su 7. decembra u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavili su hrvatski mediji prošle nedelje, dodavši kako su parovi nameravali da usvoje decu iz Konga

Foto ilustracija: Shutterstock

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako deca iz Konga, koju su u Zambiji usvojila četiri hrvatska para, naknadno uhapšena zbog sumnje na trgovanje ljudima, imaju hrvatska dokumenta.

''Sprovode se istraživanja. Deca imaju hrvatska dokumenta koja su izdata na temelju odgovarajućih rešenja hrvatskih institucija'', rekao je Božinović.

Dodao je kako u ovom trenutku više hrvatskih resora sarađuje i razmenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP), koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan RH. Osmoro hrvatskih državljana nalazi se već više od tri nedelje u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz Konga, potvrdio je MVEP prošle subote.

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su 7. decembra u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavili su hrvatski mediji prošle nedelje, dodavši kako su parovi nameravali da usvoje decu iz Konga, prenosi Hina.

Pisvel Mvemba, policijski zapovednik pokrajine, rekao je da su Hrvati uhapšeni na aerodromu u Ndoli s četvoro dece iz Konga jer su kongoanska dokumenta o usvajanju koje su osumnjičeni predočili delovali falisfikovano, objavio je zambijski portal Lusaka Times.

Hrvati su uhapšeni, a deca su predata ustanovama za socijalnu zaštitu, rekao je Mvemba. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova potvrdilo je za Badnje veče da se osmoro Hrvata još uvek nalazi u pritvoru u Ndoli.

Uhapšene hrvatske državljane posetio je zaposleni hrvatske ambasade u Pretoriji i pružio im je konzularnu pomoć. Razgovarao je i s nadležnim zambijskim telima o tom slučaju, saopštio je MVEP i najavio da će im pomagati i dalje diplomatskim putem.

(Telegraf.rs)