Nove spekulacije: Putina drže u životu zapadni lekovi, toliko je bolestan da možda ne dočeka proleće?

Kao najizgledniji naslednik u Kremlju pominje se Dmitrij Patrušev

Foto: Tanjug/AP

Spekulacije o zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina ponovo su aktuelizovane, a jedna od najnovijih tvrdnji jeste da mu je zdravlje ozbiljno narušeno i da ga strani doktori drže u životu pomoću lekova.

Lekove koji koristi su najnovija zapadna terapija protiv kancera koji bi trebalo da spreče njegovo širenje, ali ovo mu je najverovatnije poslednja godina na vlasti, rekao je politički analitičar Valerij Solovej ukrajinskim medijima, prenosi Daily Mail.

"Mogu da kažemo da bez ove (strane) terapije, on sigurno ne bi bio u javnom životu Ruske Federacije", rekao je Solovej.

Valerij Solovej Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kako kaže, Putin koristi najsavremenije lekove koji mu pružaju ciljanu terapiju, a kojih nema u Rusiji.

"Uprkos tome, kraj mu je na vidiku, čak i po mišljenju lekara koji ga leče jer nijedan lek ne može biti beskrajno uspešan", tvrdi Solovej.

Ovaj nekadašnji profesor prestižnog moskovskog Instituta za međunarodne odnose tvrdi da ima saznanja o Putinovom zdravlju.

On nije rekao odakle su strani doktori koji navodno leče Putina, ali kaže da im on veruje i da se terapija odvija uz nadzor moskovskih doktora.

Prema pisanju britanskog tabloida, Putinov plan je da, kad više ne bude mogao ovako, vlast preda ministru poljoprivrede Dmitriju Patruševu (45), sinu šefa obaveštajne službe i njegovog bliskog prijatelja Nikolaja Patruševa (71) za koga Daily Mail navodi da je glavni arhitekta rata u Ukrajini.

Dmitrij Patrušev Foto: Russian State Duma Photo Service / TASS / Profimedia

Drugi mogući naslednik je Aleksej Djumin (59), bivši Putinov telohranitelji i nekadašnji zamenik ministra odbrane.

I ranije je bilo tvrdnji da je Putin teško bolestan i da zavisi od lekova koje su mu prepisali izraelski lekari i koji su nabavljenu u Izraelu.

Solovej je za ukrajinski Jutjub kanal Odesa Film Studio rekao da je Putinovo zdravstveno stanje jasno vidljivo navodeći da se na snimcima može videti da se otežano kreće.

Dodaje da je Putin imao rak debelog creva koji se proširio i da je sada još opasniji, a da su lekovi doveli do ranih simptoma Parkinosonve bolesti.

"Ima prilično ozbiljne zdravstvene probleme", tvrdi Solovej.

Prema njegovim rečima, Putin je imao operaciju u februaru 2020. ubrzo pošto mu je dijagnostikovan kancer.

Smatra da bolest ima direktan uticaj na njegovu sposobnost procene situacije i odluke koje donosi.

Ipak, bezbednosni krugovi u Rusiji uvereni su da će Putina naslediti Dmitrij Patrušev tako da nemaju razloga da ubrzavaju taj proces.

Očekuju da će vlast ionako preći u njihove ruke kao rezultat legalnog procesa tranzicije, kaže Solovej.

"Pripašće Dmitriju Patruševu i njegovom klanu, ali u teoriji postoji šansa i da bi mogli da 'stimulišu' taj proces", tvrdi on.

Solovej je i za jutjub kanal ruskog opozicionara Mihaila Hodorkovskog rekao da će 2023. biti poslednja Putinova godina na vlasti.

"Da, biće, i to možda već na proleće. Ako ne bude hteo dobrovoljno (da ode), drugi će delovati. Sada ima poslednju šansu. Ako je ne iskoristi, elite ne samo da će se okrenuti protiv njega, nego će uzeti stvar u svoje ruke", rekao je on.

Ponovio je da naslednik može biti samo jedna osoba - Dmitrij Patrušev.

Uveren je i da je Putin toliko lošeg zdravstvenog stanja da možda neće doživeti proleće. Ako i bude živ, neće biti u stanju da vodi državu, prenosi Daily Mail.

Video: Ponovo Putinove nemirne noge: Mnogi spekulišu da njegovi pokreti ukazuju na bolest

(Telegraf.rs)