Trojac ruskih jastrebova u usponu: Da li nova osovina moći u Kremlju treba da zabrine Putina ili Zapad?

Možda još ne predstavljaju izazov za Putinovu vladavinu ali uticaj Prigožina, Kadirova i Sorovikina raste iz dana u dan

Foto-kolaž: Profimedia Mikhail Metzel/TASS / Yelena Afonina/TASS, Tanjug/AP, Pixabay

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, Kremlj paralelno potresaju promene u strukturi moći, a glavni akteri su iskusni ratni jastrebovi Jevgenij Prigožin, Ramzan Kadirov i Sergej Surovkin.

Kada je Evropski parlament prošlog meseca Rusiju osudio kao državnog sponzora terorizma, Jevgenij Prigožin odlučio je da pošalje poruku. Šef plaćeničke Vagner grupe i čovek od poverenja Vladimira Putina u videu je mahao maljem uprljanim krvlju, tvrdeći da isti čeka evroparlamentarce u Briselu.

Samo dve nedelje pre, Prigožin je pohvalio video koji prikazuje pogubljenje navodnog Vagnerovog dezertera - upravo sličnim maljem. Nedavno se i pohvalio da će Vagnerova vojska onlajn trolova nastaviti da se meša u izbore na Zapadu.

"Mešali smo se, mešamo se i nastavićemo da se mešamo u američke izbore", rekao je Prigožin.

Prigožinovi javni ispadi naizgled su usmereni na Zapad, ali njegova prava meta nalazi se u Moskvi, to je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, piše Foreign Policy.

Prigožin je dugo bio Putinov "pit bul" koji je vodio tajne operacije od Afrike do Bliskog istoka. Sada mu se, iznenada, otvara polje šire političke moći.

Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

S obzirom na to da Putinova invazija nije uspela kako je zamišljeno, ruski lider traži krivce, a u toku je bitka različitih frakcija. Ako bi u toj bici pobedio Prigožin i postao, recimo, novi ministar obrane - ta bi pobeda nagovestila veliki vojno-politički zaokret u Kremlju. Prigožin predvodi novu generaciju tvrdokorne struje koju u svojoj agresiji nadmašuju sve i svakog, čak i staru Putinovu gardu, navodi američki magazin.

Putin se, s druge strane, više ne može osloniti na široku lojalnost u vojsci. Štaviše, dok su tokom sovjetske ere vojni generali bili i članovi Komunističke partije, današnja je ruska vojska relativno apolitična. U tom kontekstu, neuspeh ruske vojske u Ukrajini Putinu donosi neprijatnost.

Invazijom na Ukrajinu, Putin je jednoj instituciji koja mu nije izričito lojalna dao razlog da ga prezire. Za samo 10 meseci rata, ruska vojska izgubila je više generala i visokih oficira nego tokom sedam godina rata u Siriji ili 10 godina sovjetskog rata u Afganistanu.

Što je još gore, gubitke su doživele najbolje obučene, najelitnije jedinice kao što su vazdušno-desantne trupe i mornarička pešadija, a gubici će verovatno rasti. Spekuliše se da je Putin izgubio poverenje i u Šojgua i u načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

Osetivši priliku, Prigožin je krenuo u akciju, ocenjuje Foreign Policy.

On je jedan od dvojice Rusa koji zapovedaju vlastitom vojskom. Drugi je čečenski moćnik Ramzan Kadirov. Čini se da su i jedan i drugi, u međuvremenu, sklopili prećutni savez protiv ruske vojne hijerarhije. U oktobru su obojica javno kritikovali rusko vojno rukovodstvozbog loših rezultata u Ukrajini.

Foto: Profimedia

Kadirov je pohvalio Prigožina kao svog "dragog brata" i ohrabrio svoje sledbenike da "obrate pažnju" na ono što Prigožin govori. Nasuprot tome, Kadirov je više puta napadao rusko vojno vođstvo, poredeći svoje komandante, koji su navodno blizu prve linije fronta, s onima koji sede u "toplim štabovima desetinama kilometara daleko".

Ako je Prigožinov cilj ministarstvo odbrane, Kadirovljev bi mogao biti uspostavljanje pretorijanske garde koja bi imala kontrolu nad bezbednošću režima. Što više Kremlj zavisi od njega, to ima veću slobodu delovanja u Čečeniji.

Uvidevši priliku posle propasti ruskog vojnog ratnog plana, Prigožin postepeno transformiše članove Vagner grupe iz plaćenika u stvarnu vojsku u senci. U poređenju s ruskom vojskom čija je oprema sve ograničenija, Vagner ima pristup naprednom oružju, tenkovima T-90. U dve ruske regije u blizini Ukrajine, Belgorodu i Kursku, Prigožin je uspostavio paralelne vojne strukture, uključujući objekte za obuku i centre za regrutaciju.

Ipak nije jasno u kojoj su meri Prigožin i Kadirov slobodni agenti, a koliko rade po Putinovom nalogu. Činjenica da nijedan od njih nije pod pritiskom Kremlja, a u više navrata su gazili preko partijske linije. I Prigožin i Kadirov nastavljaju da guraju svoje favorite u gornji ešalon ruske vojske.

General Aleksandar Lapin smenjen je samo nekoliko nedelja posle kritika Prigožina i Kadirova, a njihov miljenik general Sergej Surovikin, postao je komandant ruskih snaga u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Surovikin je, kako se navodi, san svakog ruskog tvrdokornog Rusa. Kao mladi komandant bataljona, Surovikin je učestvovao u pokušaju vojnog udara 1991. kojim je trebalo da se svrgne predsednik Mihail Gorbačov. Zovu ga "kasapin iz Sirije" zbog neselektivnog raketiranja i gađanju civila tamo.

Kao glavnokomandujući ruske vojske u ukrajinskom ratu, Surovikin bi mogao da nasledi Gerasimova na mestu načelnika generalštaba. Njegovi rivali general Aleksandar Žuravilov i Aleksandar Dvornikov sve su više u nemilosti Kremlja.

Surovikin, Prigožin i Kadirov čine trojac jastrebova u usponu. A Putin je i dalje nesporna figura na čelu tog sistema.

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, Kremlj paralelno potresaju promene u strukturi moći. Spomenuti trojac mogao bi biti najznačajnija osovina nove moći i novih odluka. Možda još ne predstavljaju izazov za Putinovu vladavinu ali njihov uticaj je veliki i raste iz dana u dan, a to bi trebalo da zabrine i Zapad, zaključuje se u tekstu američkog magazina.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)