Za Olgom raspisana poternica: Tražila od muža da siluje ukrajinske žene?

Olga Bikovskaja se našla pod istragom nakon što je otkriveno da je svog supruga podsticala da siluje ukrajinske žene "dokle god joj to ne kaže i koristi zaštitu"

Foto: Vkontakte

Žena koja je svom suprugu, ruskom vojniku, "dala odobrenje da siluje ukrajinske žene" tokom invazije završila je na međunarodnoj poternici.

Ukrajinske vlasti su za ženom, za koju se veruje da je Olga Bikovskaja, raspisale državnu i međunarodnu poternicu.

Ona se našla pod istragom nakon što je otkriveno da je svog supruga podsticala da siluje ukrajinske žene "dokle god joj to ne kaže i koristi zaštitu".

Bezbednosne službe Ukrajine (SSU) sprovele su preliminarnu istragu i terete je za kršenje člana 27.2 ženevske Konvencije o zaštiti civila u vreme rata.

Njoj preti i do 12 godina zatvora ukoliko se dokaže krivica.

Naime, kijevske bezbednosne snage su u aprilu objavile audio snimak razgovora muškarca i žene, koji su identifikovani kao Roman Bikovski i njegova supruga Olga, piše Radio Liberty.

Na tom snimku žena, za koju se veruje da je Olga, govori da "on ima njenu dozvolu da siluje ukrajinske žene dok služi u ruskoj vojsci, sve dok joj to ne kaže i sve dok koristi kontracepciju".

Snimak od 30 sekundi objavljen je 12. aprila u trenutku kada je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio ruske trupe da siluju žene i seksualno zlostavljaju decu u Ukrajini.

"Da uradi to, ukrajinske žene, siluj ih. Samo mi ništa o tome ne govori. Jasno?", čuje se kako žena govori na snimku.

"Uh, uh. Znači, trebalo bi da silujem i da ti ne pričam ništa?", pita muškarac za kojeg se veruje da je Roman.

"Da, neću da znam ništa. Što pitaš", odgovara mu Olga.

"Stvarno, smem?", pita je muškarac.

"Da, dopuštam ti. Samo koristi zaštitu", čuje se kako žena govori, a potom se smejulji.

Novinari Radija Sloboda sarađivali su sa zakonodavnim organima u Ukrajini kako bi pratili telefon koji je učestvovao u pozivu, a jedan od brojeva je pronađen u Hersonskoj oblasti u aprilu.

Istražitelji su potom otkrili da su dva telefonska broja povezana sa dva naloga na ruskoj društvenoj mreži VKontakte – koji pripadaju 27-godišnjem Romanu Bikovskom i njegovoj supruzi Olgi Bikovskoj – oboje poreklom iz Orela u Rusiji.

Romanov nalog je zatvoren za javnost, ali su ga novinari našli na fotografijama koje je postavio jedan od njegovih prijatelja, Aleksej Zabrusov, na kojima se vidi da su 2016. služili zajedno u istoj vojnoj diviziji.

Odatle su istražitelji uspeli da pronađu druge prijatelje i članove porodice Romana, što ih je dovelo do više njegovih slika u vojnoj uniformi, čime je utvrđeno da je sada deo ruskog 108. gardijskog vazdušno-desantnog jurišnog puka - jedinice poznate po svom učešću u akcijama na Krimu 2014. godine.

Takođe su saznali da se par preselio na Krim 2018. godine.

Olgin nalog na društvenim mrežama bio je otvoren za javnost, a onda je ugašen 13. aprila. Na njenom profilu je bilo fotografija na kojima se vidi sa Romanom. Navedeno je i da imaju dete staro četiri godine.

Novinari su pokušali da dobiju Olgu i Romana na brojeve telefona koje su koristili. On se navodno javio na telefon i porekao da je u regionu Hersona, kao i da je on muškarac sa snimka. Međutim, novinari tvrde da su razgovarali sa čovekom čiji je glas identičan kao onaj sa snimka.

Olga se takođe javila na telefon i rekla je da je njen suprug u Sevastopolju, gde ga leče nakon ranjavanja. Nakon toga je prekinula vezu, a ubrzo je izbrisan njen naslov na društvenim mrežama.

(Telegraf.rs)