Kako je Putin odleteo za Minsk: Navodno preduzeo određene mere kako bi izbegao ukrajinske borce

Ovo je bila prva Putinova poseta Belorusiji posle više od tri godine, a na aerodromu ga je dočekao Lukašenko

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je preduzeo detaljno razrađene mere kako bi izbegao da ga ukrajinska vojska obori dok je u ponedeljak leteo za Minsk.

Veruje se da je ruski lider poleteo iz Sankt Peterburga, umesto iz Moskve, kako bi izbegao prolaz blizu granice Ukrajine.

Dok se približavao Moskvi, navodno je imao pratnju lovca.

U isto vreme, dva druga Iljušina su poletela da "zbune neprijatelja", saopštio je beloruski opozicioni kanal motolkohelp.

Putin je u ponedeljak, 19. decembra boravio u prvoj poseti Belorusiji od 2019. godine, gde se sastao sa predsednikom i bliskim saveznikom Aleksandrom Lukašenkom.

Veruje se da je Putin odleteo u Minsk avionom "Leteći Kremlj", specijalnom Il-96-300PU.

"Prema našim informacijama, Vladimir Putin je odleteo u Minsk ovim avionom. U svrhu zavere, tri vladina aviona koje on koristi istovremeno su podignuta u vazduh - RA-96022, RA-96014 i RA-96020", navodi se na Telegramu.

Na aerodromu su ga dočekale devojke sa hlebom i cvećem, a tamo je bio i predsednik Lukašenko.

Dolazeći sa severa, Putin se približio državama NATO-a, Letoniji i Litvaniji - ali je bio podalje od Ukrajine.

Veruje se da je njegov broj leta bio RA-96022, prenosi Mirror.

Međutim, još jedan avion Il-96-300 poleteo je sa Sankt Peterburga za Minsk, dok je drugi poleteo sa aerodroma Vnukovo u Moskvi, odakle bi Putin inače leteo kada je bio u prestonici.

Mediji prenose da je lovac poleteo iz vazdušne baze Baranoviči u zapadnoj Belorusiji, dok je sa aerodroma u Mačulišću poleteo i helikopter Mi-8 Vazduhoplovstva Belorusije.

Postoje glasine da se Putin plaši da ga ne napadnu Ukrajinci, a zbog toga navodno nije obišao trupe na bojnom polju tokom prvih 10 meseci rata, za razliku od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Putina su u Minsk pratili ministar odbrane Sergej Šojgu i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)