Lukašenko: Belorusija i Rusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice sankcija

Lukašenko je, tokom sastanka sa Putinom, naglasio da je rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi dobrobit građana Rusije i Belorusije apsolutni prioritet vlade dve zemlje

Foto: Tanjug/AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zahvaljujući zajedničkim koracima Rusija i Belorusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice zapadnih sankcija.

- Zahvaljujući zajedničkim koracima generalno smo uspeli da prevaziđemo moguće negativne efekte sankcija. Belorusija i Rusija su uradile dobar posao usvajanjem zajedničkih programa. Postoje određeni pomaci u skoro svim oblastima - rekao je Lukašenko tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku, prenosi Tanjug.

Lukašenko je naglasio da je rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi dobrobit građana Rusije i Belorusije apsolutni prioritet vlade dve zemlje.

Istakao je i da su se među pitanjima tokom razgovora na najvišem nivou između Minska i Moskve našla i ona koja se tiču odbrane i bezbednosti.

Beloruski predsednik je tokom sastanka izrazio nadu da će se konstruktivni dijalog o bezbednosti sa Zapadom nastaviti.

- Rusija i Belorusija otvorene su za dijalog sa drugim državama, uključujući i evropske. Nadam se da će se uskoro tamo čuti glas razuma i da ćemo preći na konstruktivnu diskusiju o zajedničkoj bezbednosti i budućem svetskom poretku - rekao je Lukašenko.

I ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u Minsku

Ministri odbrane Rusije i Belorusije Sergej Šojgu i Viktor Krenjin razgovarali su danas u Minsku o vojno-tehničkoj saradnji i jačanju odbrambenih kapaciteta dve zemlje, izjavio je šef Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju beloruskog ministarstva odbrane, Valerij Revenko.

Šojgu je doputovao danas u Minsk da bi učestvovao u razgovorima ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka čija je glavna tema bila saradnja dve zemlje u oblasti odbrane i ekonomije.

Sagovornici su zaključili da su zahvaljujući zajedničkim koracima Rusija i Belorusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice zapadnih sankcija.

Ruski ministar odbrane posetio je pre dve sedmice Minsk i tada je potpisao protokol o izmenama i dopunama međudržavnog sporazuma o zajedničkim merama za obezbeđenje regionalne bezbednosti u oblasti odbrane. Šojgu je tada razgovarao i sa predsednikom Lukašenkom, podseća TAS S.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)