Zelenski otkrio kad bi rat mogao da se završi: Sumnjam da će Putin upotrebiti nuklearno oružje, on voli život

Između ostalog, Zelenski u intervjuu kaže da veruje da će rat s Rusijom da se završi kad ruski predsednik Vladimir Putin umre

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je intervju jednom od najdugovečnijih televizijskih voditelja Davidu Letermanu u njegovoj emisiji na Netflixu "My Next Guest Needs No Introduction".

Leterman i Zelenski intervju su odradili u bunkeru stotinak metara ispod podzemne železnice. Sniman je u oktobru, a emitovan je ovih dana. Nakon otprilike šest minuta intervjua, dok Zelenski objašnjava značenje dveju jednostavnih boja na ukrajinskoj zastavi, začuje se sirena za uzbunu u pozadini.

"Čujete li sirenu?", pita ukrajinski predsednik legendarnog američkog voditelja.

"Da, čujem. Što nam je činiti sada?", uzvraća pitanjem Leterman.

"Ništa", kratko će Zelenski uz kiseli smešak.

"U bilo kojoj drugoj situaciji to ne bi bilo umirujuće, ali s vama se osećam mirno", odgovara Leterman.

Zelenski potom objašnjava kako je Ukrajincima rat postao navika i naglašava "nažalost" jer misli da rat ne bi trebao nikome da bude navika.

Zelenski je tokom razgovora rekao da Putin verovatno neće da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

"Video sam ga i video njegovu želju za životom, on jako voli život. On čak sedi za dugačkim stolom jer se boji da se ne zarazi koronom ili nečim drugim. Sumnjam da je spreman da upotrebi nuklearno oružje. On zna da ako bi to napravio, svaka zemlja bi mogla da se okrene protiv njega lično", rekao je ukrajinski predsednik.

"Kad Putin ode, ovo prestaje"

Između ostalog, Zelenski u intervjuu kaže da veruje da će rat s Rusijom da se završi kad ruski predsednik Vladimir Putin umre.

"Zamislimo da se Putin prehladi i umre ili slučajno padne kroz prozor i umre, hoće li se rat nastaviti?" upitao je Leterman ukrajinskog predsednika.

"Ne, tada ne bi bilo rata. Autoritarni režim je užasan. Postoji veliki rizik da o svemu može da odlučuje samo jedna osoba", odgovorio je Zelenski.

"Dakle, kad Putin ode, sve institucije staju. Nešto slično dogodilo se u Sovjetskom Savezu. Sve je stalo. Verujem da bi im bilo teško da njega nema. Oni bi se tada fokusirali na domaću politiku, a ne na spoljnu politiku", dodao je Zelenski.

Voditelj je upitao ukrajinskog predsednika koji su mu planovi nakon završetka rata.

"Ostaću predsednik do naše pobede, a nakon toga ne znam. Za sada ne razmišljam o tome. Voleo bih da idem na more. Da budem iskren, Davide, samo želim da odem na plažu kad dobijemo rat. I stvarno bih voleo da popijem jedno pivo", kazao je Zelenski.

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

(Telegraf.rs)