Rusija jača vojno prisustvo u Mariupolju? Nove fotografije otkrivaju šta se nalazi u okupiranom gradu

Snage Moskve su držale grad u opsadi skoro tri meseca ranije ove godine, a stalna artiljerijska paljba ostavila je veliki deo u ruševinama

Foto: Tanjug/AP

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u okupiranom ukrajinskom gradu Mariupoljuizgradnjom velike vojne ustanove, kako se čini na fotografijama koje je objavio Maxar.

Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu se vidi crvena, bela i plava zvezda ruske vojske sa slovima: "Za narod Mariupolja".

Maxar piše kako se čini da je u pitanju vojna ustanova. Međutim, BBC nije mogao da ovo proveri ili potvrdi za šta se koristi nova zgrada.

Snage Moskve su držale grad u opsadi skoro tri meseca ranije ove godine, a stalna artiljerijska paljba ostavila je veliki deo u ruševinama. Ukrajinski zvaničnici su prošlog meseca procenili da je oko 25.000 civila ubijeno u napadima, dok su UN rekle da su potvrdile smrt 1.348 civila, ali su rekle da je stvaran broj mrtvih verovatno veći i to u hiljadama.

Čini se da slike gradskog groblja pokazuju da je prošireno. Ruske trupe su navodno poslednjih meseci uklanjale leševe iz uništenih zgrada i odvozile ih na sahranjivanje. Prošlog meseca, analiza slika koje je prikupio BBC Panorama pokazala je da je na groblju iskopano 1.500 novih grobova.

Veliki zaštitni paravan je takođe postavljen oko ostataka gradskog pozorišta, gde je, kako se veruje, poginulo na stotine ljudi nakon što su ga ruske snage gađale u raketnom napadu 18. marta. Napad - koji je Amnesty International nazvao "jasnim ratnim zločinom" Rusije - ostavio je lokaciju u ruševinama.

Ukrajinski zvaničnici su procenili da je oko 90 posto gradske infrastrukture ostavljeno u rušivanama nakon ruskog bombardovanja, a da nove fotografije sugerišu da je Moskva počela da rušenjem mnogih stambenih zgrada koje ne mogu da se poprave.

Druge slike pokazuju ogromne količine građevinskog materijala u gradskom tržnom centru. Tokom ruskog bombardovanja Mariupolja, moglo se videti mnogo civila kako ispred centra čekaju hranu i druge potrepštine.

Nove fotografije su objavljene usred izvešaja da Rusija polako grad svoje odbrambene pozicije u Mariupolju, pošto ukrajinske kontraofanzive na jugu i istoku sve više dovode grad u opasnost.

Prošlog meseca, britanski zvaničnici odbrane rekli su da ruska vojska koristi dve fabrike u okupiranom Mariupolju za proizvodnju velikog broja "zmajevih zuba" - betonskih blokova dizajniranih da usporavaju napredovanje neprijateljskog oklopa i drugih vozila.

Grad je strateški važan za Rusiju, jer je deo njenog "kopnenog mosta" koji povezuje Rusiju sa aneksiranim Krimom.

Video: Novinari ušli u Azovstal: Ovo je ostalo od kombinata posle teških borbi

(Telegraf.rs)