Putinovi saveznici koji kritikuju rusku ratnu mašinu: Dva imena se ističu, govore ono što Rus želi da čuje?

Sama činjenica da ova dva čoveka nisu ućutkana zbog onoga što bi se inače smatralo nečuvenim iskazivanjem nelojalnosti, sugeriše da Vladimir Putin uzima u obzir njihova mišljenja

Foto: Profimedia Mikhail Metzel/TASS / Yelena Afonina/TASS, Tanjug/AP

Ruska vojna komanda naišla je na oštre kritike zbog zaustavljene ofanzive u Ukrajini.

Dva glasa su bila posebno glasna - čečenski lider Ramzan Kadirov i Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner grupe plaćenika. Evo zbog čega su oni važni.

Njih dvojica zvanično ne vode nijednu rusku vojnu ili bezbednosnu agenciju, ali im je ipak nekako dozvoljeno da kritikuju komandante armija i hvale stavove jedno drugog, piše BBC.

Rat Rusije u Ukrajini uništio je imidž njene vojske o efikasnom i dobro vođenom telu - od neuspeha da ispuni obećanje državne televizije da će Kijev biti zauzet za tri dana do njenog povlačenja sa velikih delova ukrajinske teritorije. Novoizabrani šef ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin, do sada može samo da tvrdi uspeh u dizanju u vazduh ukrajinskih elektrana.

Ali sama činjenica da ova dva čoveka nisu ućutkana zbog onoga što bi se inače smatralo nečuvenim iskazivanjem nelojalnosti sugeriše da Vladimir Putin uzima u obzir njihova mišljenja.

Primer za to jeste sudbina general-pukovnika Aleksandra Lapina. Jedan od najviših ruskih komandanata u Ukrajini, otpušten je krajem oktobra, prema široko rasprostranjenim izveštajima.

Ramzan Kadirov ga je samo dva dana ranije opisao kao "osobu bez talenta", okrivio ga je za nedavne poraze, uključujući ponovno osvajanje istočnog grada Limana od strane ukrajinskih snaga krajem oktobra. Čečenski lider napisao je na društvenim mrežama da bi Lapinu trebalo da se oduzme čin i da se pošalje na front kao vojnik.

- Treba ga naterati da krvlju spere svoju sramotu - rekao je on.

Jevgenij Prigožin se pridružio kritikama. Putovao je po ruskom zatvorskom sistemu, angažujući osuđenike da se bore u Ukrajini.

Takav uticaj ne bi bio moguć bez dozvole sa najvišeg nivoa. Čak je otišao toliko daleko da je pohvalio Ukrajinca Volodimira Zelenskog kao "čvrstog, samouverenog, pragmatičnog i dopadljivog momka".

Ko su Prigožin i Kadirov?

Jevgenij Prigožin je prvo postao poznat po nadimku Putinov kuvar, jer je snabdevao hranu i piće za zvanične događaje u Kremlju.

Priča se da ruski biznismen iz Sankt Peterburga poznaje Putina od 1990, kada je ruski predsednik radio u kancelariji gradonačelnika u tom gradu i posećivao njegov restoran, popularan među lokalnim zvaničnicima.

Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Do 2010, nekoliko novinarskih istraga povezalo ga je sa takozvanom "fabrikom trolova" u Sankt Peterburgu - jedinicom za dezinformacije čija je prijavljena uloga bila da generiše sadržaj za diskreditaciju ruske političke opozicije na mreži i prikaže Kremlj u pozitivnom svetlu.

2016. godine, prema istrazi koju je kasnije sproveo američki specijalni savetnik Robert Miler, fabrika trolova je bila deo pokušaja Rusije da se meša u predsedničke izbore u SAD.

Prigožin je negirao da ima veze sa fabrikom trolova.

On je godinama negirao da ima veze sa grupom plaćenika Vagner. Vagner se prvi put pojavio u istočnoj Ukrajini 2014. godine, a njegovi borci su se kasnije pojavili u Siriji i mnogim afričkim zemljama.

Nedavno je priznao da stoji iza Vagnera, koji se pokazao kao jedna od efikasnijih ruskih jedinica u ratu u Ukrajini.

Malo je Putinovih saveznika tako žestoko lojalno kao predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, koga je ruski lider izabrao da upravlja autonomnom republikom u regionu Severnog Kavkaza 2007.

Čečenija se 1990. neuspešno borila za nezavisnost. Pod vlašću Kadirova su prestali svi pokušaji nezavisnosti Čečenije, dok su se ljudska prava pogoršala, a njegova privatna milicija "Kadirovci" optužena je za široko rasprostranjene zloupotrebe.

On je od samog početka bio glasni pristalica ruske invazije na Ukrajinu, slanjem vojnih jedinica Kadirovca i tvrdio je da su one bile među najbolje obučenim, najhrabrijim i nemilosrdnim trupama u ruskim okupatorskim snagama.

Foto: Profimedia

Možda jesu nemilosrdni, ali su njegovi ljudi takođe označeni kao "TikTok trupe" od strane nekih komentatora, više zainteresovanih za objavljivanje video snimaka svojih podviga na društvenim mrežama nego za borbu.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je značajan deo čečenskih vojnika regrutovan protiv njihove volje, nakon što se njihovim porodicama pretilo iznuđivanjem ili fizičkim nasiljem.

Kao pokazatelj da Kremlj ceni njegovu lojalnost, čečenski lider je unapređen iz brigadnog generala u general-pukovnika.

Zašto su njih dvojica bitna?

Kadirov i Prigožin, koji se nikada ranije nisu smatrali saveznicima, nedavno su zvučali sve više u skladu.

Čečenski lider je nazvao biznismena iz Sankt Peterburga "ratnikom od rođenja", a njegove Vagner plaćenike "neustrašivim patriotama Rusije".

Prigožin je uzvratio kompliment.

- Ramzane, ti goriš! - rekao je u jednoj od svojih objava na društvenim mrežama.

Obojica kritikuju vojni establišment, koji predstavljaju ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov zamenik i načelnik generalštaba, general Valerij Gerasimov. U atmosferi imenovanja i sramote odgovornih za neuspehe u Ukrajini, ovo bi mogla biti njihova šansa da steknu dalji uticaj na vrhu.

Komentatori smatraju da odvojeno ni čečenski lider ni šef Vagnera nemaju dovoljnu težinu. Oni su veoma nepopularni u zvaničnim političkim elitama i vide se kao autsajderi. Ali ako bi udružili snage, mogli bi da izazovu ličnosti iz užeg kruga predsednika Putina, jer pukotine isplivavaju na površinu.

Ruski politički analitičar Abas Galjamov kaže da je način na koji se Kadirov i Prigožin ponašaju veoma neobičan za zemlju u ratu.

- Izgleda da vertikalni sistem federalne vlasti koji je predsednik Putin uspostavio ne funkcioniše na jednom mestu gde je najpotrebniji - u vojsci - rekao je on.

On opisuje atmosferu "anarhije", u kojoj se komandanti različitih vojnih jedinica međusobno svađaju umesto da se bore kao tim.

Stručnjaci američkog Instituta za proučavanje rata veruju da postoje dve široke frakcije u bliskom okruženju predsednika Putina. Oni koji su za zaustavljanje rata radi spasavanja imovine zamrznute zapadnim sankcijama - i oni koji su za nastavak.

Ova dvojica žele da se rat nastavi. To je možda poruka koju ruski lider najviše želi da čuje i možda će odlučiti da ih drži bliže sebi.

Video: Snimak susreta Putina i njegovog najvažnijeg generala privukao pažnju

(Telegraf.rs)