Nađa i dve devojčice se ubile u roku od osam meseci, bolnica im nije pružila adekvatnu pomoć?

Njihove porodice su rekle da su izveštaji otkrili "višestruke i sistemske nedostatke u brizi o tinejdžera" i pozvale su na javnu istragu nakon što su inspektori naveli ukupno 120 nedostataka u nezi, a izdali su i 47 preporuka

Foto-ilustracija: Shutterstock

Zdravstveni fond u Velikoj Britaniji se izvinio zbog propusta kojis u doveli da tri tinejdžerke koje su izvršile samoubistvo u bolnicama koje su bile pod njihovom kontrolom.

Ovo izvinjenje dolazi nakon što su tri odvojene nezavisne istrage otkrile da su promašaji fondacija "Tees", "Esk" i "Wear Valleis NHS Foundation Trust" doprineli samoubistvu 17-godišnje Kristi Harnet, Nađe Šarif (17), i 18-godišnje Emili Mur, koje su imale problema sa mentalnim zdravljem zbog čega su sebi oduzele život između juna 2019. i februara 2020. godine.

Njihove porodice su rekle da su izveštaji otkrili "višestruke i sistemske nedostatke u brizi o tinejdžera" i pozvale su na javnu istragu nakon što su inspektori naveli ukupno 120 nedostataka u nezi, a izdali su i 47 preporuka.

U izveštaju se navodi da je Kristi koja je izvršila smaoubistvo 2019. godine, imala složen poremećaj mentalnog zdravlja i da je pokušala da sebi oduzme život u martu 2019. godine – nakon čega je došlo do propusta u prepoznavanju i reagovanju na povećan rizik od ozbiljne povrede ili smrti.

Nađi, talentovanoj matematičarki iz Midlsbroa, dijagnostikovan je autizam i samoubistvo je izvršila u avgustu 2019. godine.

- Verujemo da je organizacioni neuspeh u ublažavanju rizika od samoligature, praćen Nađinim sve većim rizicima, neprepoznavanjem individualnih potreba, kao i nestabilnim i preopterećenim uslugama u bolnici "West Lane" doveli do njenog samoubistva - navode istražitelji u svom izveštaju.

Emili, iz okruga Daram, koja je inače bila velika ljubiteljka životinja umrla je u februaru 2020. godine

U izveštaju se navodi da su njeni planovi nege dok je bila pod nadzorom Fonda bili " nekompletni i nedosledni", piše Sky news.

Odgovarajući na nalaze izveštaja, Brent Kilmarej, izvršni direktor fondacije rekao je da želi da se izvini zbog neprihvatljivih propusta u lečenju tri tinejdžerke, a zatim je uputio iskreno saučešće članovima njihovih porodica i prijateljima.

- Devojčice i njihove porodice su zaslužile bolji tretman dok su bile pod našom brigom. Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da osiguramo da se ovi propusti više nikada ne ponove. U potpunosti prihvatamo preporuke koje se nalaze u izveštaju - kaže on.

Video: Kuća u kojoj se Dušan S. razneo bombom u Vršcu: Pre toga tukao devojku i njenu majku crevom

(Telegraf.rs)