Ksenija se nekad slikala za PlayBoy, sada beži iz Rusije: Policija upala u kuću Putinovog kumčeta

Ksenija Sobčak navodno se ukrcala na let za Litvaniju preko Belorusije

Kumče ruskog predsednika Vladimira Putina navodno je pobegla iz zemlje, i to samo nekoliko sati nakon što je policija pretresla njenu vilu pošto je navodno kritikovala rusku invaziju na Ukrajinu.

Ksenija Sobčak (40), nekada poznata ruska TV voditeljka koja je pozirala i za Playboy, navodno se ukrcala na let za Litvaniju preko Belorusije malo pre nego što su agenti stigli na moskovski aerodrom kako bi je uhapsili.

Putin ima dugogodišnje veze s Ksenijinom porodicom, a dugo vremena se pričalo da mu je ona kumče, prenosi Daily Mail.

Njen otac, Anatolij Sobčak, bio je Putinov profesor prava i mentor koji mu je omogućio njegovu prvu političku poziciju - mesto zamjenika gradonačelnika Sankt Peterburga.

Ksenija poznaje Putina odmalena, a prisustvovao je i njenom krštenju. Međutim, sada je spreman da je obeleži kao "stranog agenta" zbog neslaganja u mišljenju oko invazije na Ukrajinu.

Još nije jasno koje su tačno njene primedbe razljutile Kremlj i dovele do pretresa njene imovine. Protiv Sobčak je pokrenuta posebna krivična istraga u kojoj bi mogla biti osuđena na tri godine zatvora zbog "širenja neistina o vladinim agencijama" putem medijskih kanala.

Aleksandar Ionov, šef Javnog odbora za otkrivanje stranih intervencija, rekao je da je u toku provera je li Sobčak finansirana iz inostranstva, a pod istragom je i njen medij "Ostorozhno Novosti".

- Ako se pronađe dokaz da ju je neko spolja finansirao, Sobčak će biti proglašena stranim agentom - rekao je Ionov.

Međutim, Ksenija tvrdi suprotno - smatra da je cilj te istrage da se izvrši pritisak na nju i njenu medijsku kuću.

Ksenija se, uprkos Putinovim vezama sa porodicom Sobčak, poslednjih godina snažno protivila njegovoj autoritarnoj politici.

Putin je ranije izvukao njenog oca iz Rusije kako mogao da se leči na zapadu, a to se događalo u vreme kad je Sobčak bio tražen zbog navodne korupcije. Kasnije je snimljen i na njegovoj sahrani, zajedno s Ksenijom i njenom majkom, ruskom senatorkom Ljudmilom Narusovom.

Ona je bila glasala protiv zakona povezanih s ratom u ruskom parlamentu i optužila je njegovu državnu televiziju za "besramne laži" o sukobu u Ukrajini.

Ksenija, jedno od najpoznatijih ruskih lica, bila je četvrta na predsedničkim izborima u Rusiji 2018. godine, za koje su mnogi smatrali da su bili namešteni u Putinovu korist. Uprkos tome što je kritikovala Putina, održala je lični sastanak s njim pre nego što je najavila da će mu se suprotstaviti.

Video: Ponovo Putinove nemirne noge: Mnogi spekulišu da njegovi pokreti ukazuju na bolest

(Telegraf.rs)