Kina ima tajne policijske baze širom Evrope?

Holandska vlada pokrenula istragu o "tajnim" kineskim policijskim centrima

Foto: Wikipedia/Staff Sgt. D. Myles Cullen (USAF)

Holandska vlada pokrenula je istragu o navodima da Kina ima najmanje dva ilegalna policijska centra u Holandiji od 2018. godine i da ih koristi za vršenje pritiska na disidente.

Prethodno je holandski RTL preneo da je Kina otvorila više od 50 nezvaničnih "policijskih kancelarija" u Evropi kako bi uhvatila svoje disidente, a da o tome nije obavestila vlasti ni javnost.

Konkretno, ova medijska kuća otkrila je dokaze o postojanju "prekomorskih stanica" u Roterdamu i Amsterdamu za koje navodi da, uprkos tome što tvrde da nude diplomatske usluge, preduzimaju akcije protiv kritičara kineskog režima.

Ali, mediji RTL News i Follow the Money kažu i da su razgovarali sa kritičarima režima navodeći da takvi centri o čijem postojanju holandske vlasti nisu obaveštene, prate, kontaktiraju i prete disidentima.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su dve stanice koje u toj zemlji navodno deluju, ilegalne.

- Istražujemo tačno šta rade a potom ćemo preduzeti akciju - navelo je ministarstvo, prenosi Guardian.

Najmanje 54 kineska policijska centra u 21 zemlji?

Do postojanja ovakvih stanica dovela je istraga španske nevladine organizacije Safeguard Defenders u septembru koja je otkrila navodno najmanje 54 kineska "prekomorska policijska servisna centra" u 21 zemlji na pet kontinenata.

Većina tih kancelarija, kako tvrde, nalazi se u Evropi od čega devet u Španiji, četiri u Italiji, dva u Londonu i jedan u Glazgovu i cilj im je da ubede disiedente da se vrate u Kinu.

Jedan mladi disident Vang Židju koji je kritikovao kineski režim na društvenim mrežama u Kini a sada je dobio azil u Holandiji, kaže da su ga iz kineskog centra u Roterdamu kontaktirali čim je stigao.

-  Pitali su me da se vratim u Kinu i izložim svoje probleme. Takođe su mi rekli da treba da mislim na roditelje - rekao je on dodajući da je kasnije dobijao preteća pisma i pozive.

Kineska ambasada u Holandiji odgovorila je u mejlu da nije upoznata sa navodima o postojanju ovakvih stanica.

Video: Srećan rođendan! Putin iznenadio Si Đinpinga sladoledom, a tu je bio i čaj

(Telegraf.rs)