Stoltenberg: Reagovaćemo u slučaju pritiska na Švedsku ili Finsku

Kristerson, nedavno imenovani premijer Švedske, istakao je da će se njegova zemlja jasnije i dublje uključiti u kontraterorističke aktivnosti NATO-a

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će Alijansa reagovati ukoliko Švedska ili Finska budu "pod pritiskom" Rusije ili nekog drugog protivnika pre nego što postanu punopravne članice.

- Nezamislivo je da ne delujemo ukoliko se Švedska i Finska nađu pod bilo kojim oblikom pritiska - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, prenosi Rojters.

Kristerson, nedavno imenovani premijer Švedske, istakao je da će se njegova zemlja jasnije i dublje uključiti u kontraterorističke aktivnosti NATO-a.

Finska i Švedska su podnele zahteve za članstvo u NATO-u u maju, ali je Turska odmah blokirala njihov prijem, tražeći da te zemlje proglase kurdske organizacije za terorističke i izruče Ankari teroriste.

U međuvremenu, pred samit NATO-a u junu u Madridu, Turska, Švedska i Finska su postigle dogovor o izručenju kurdskih terorista.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)