Protest tajanstvenog demonstranta protiv Sija izazvao lavinu podrške širom sveta: Zovu ga "čovek sa mosta"

Tajanstveni demonstrant, nazvan "Čovek sa mosta", upoređivan je sa "Čovekom tenkom", nepoznatim Kinezom koji je stajao ispred niza tenkova tokom protesta na Tjenanmenu

Foto: Tanjug/AP

Redak protest jednog čoveka protiv Si Đinpinga u Pekingu izazvao je proteste iz solidarnosti širom sveta dok se u Kini održava kongres Komunističke partije.

Prošlog četvrtka je jedan muškarac razvio baner preko mosta u prestonici Kine i optužio je Sija da je diktator.

On je brzo uhapšen, ali su se fotografije njegove akcije proširile svetom, piše BBC.

Otada su se slični signali i poruke pojavili na nekoliko univerzitetskih kampusa u SAD, Velikoj Britaniji, Evropi, Australiji i drugde.

Jedan rukom pisani natpis na Kolbi koledžu u američkoj državi Mejn pohvalio je akciju Pekinga i dodao: "Mi, ljudi Kine, želimo da širimo ovu poruku koja govori naše mišljenje na mestima bez cenzure".

Mnogi su ponovili poruke prikazane prošle nedelje na mostu Sitong u pekinškom okrugu Haidian.

Neki posteri takođe su imali poruke protiv Sija, kao što su "Nije moj predsednik" i "Doviđenja DžinPing".

Na Instagramu i Tviteru, nekoliko kineskih aktivističkih naloga pozvalo je pratioce da poslušaju poklič demonstranata u Pekingu "na štrajk" i preduzmu akciju tokom nedelje kongresa Komunističke partije.

Prema nalozima na društvenim mrežama, znakovi protesta su viđeni na Stenford, Emori i Parsons školi dizajna u SAD; Goldsmitu i Kraljevskom koledžu u Londonu; kao i na univerzitetima u Hongkongu.

Na nekim lokacijama izgleda da su skinute ubrzo nakon što su postavljene. Slični znakovi su se navodno pojavili i u Kini prema slikama koje su podelile grupe aktivista, a neki pominju prodemokratske proteste na Tjenanmenu 1989, što je tabu tema u Kini.

- Duh 8964 nikada neće biti ugašen - piše na jednom komadu grafita koji je očigledno ispisan na štandu javnog kupatila u Sečuanu, a odnosi se na datum gušenja.

Prošlonedeljni protest izazvao je brzi udar na mreži, a svi snimci, slike i ključne reči kao što su "Haidian", "Peking demonstrant" i "Sitong bridge" su izbrisane sa kineskih platformi društvenih medija.

U danima nakon protesta u Pekingu je pojačano obezbeđenje, a dodatna policija i osoblje stacionirani su na mostovima u gradu.

Tajanstveni demonstrant, nazvan "Čovek sa mosta", upoređivan je sa "Čovekom tenkom", nepoznatim Kinezom koji je stajao ispred niza tenkova tokom protesta na Tjenanmenu.

"Čovek sa mosta" je bio predmet opsežnih onlajn istraga o njegovom identitetu. Internet istražitelji su ga identifikovali kao akademika i ušli u trag njegovim profilima na društvenim mrežama za koje se navodi da uključuju dva naloga na Tviteru.

Aktivisti su izrazili bojazan za život "Čoveka sa mosta", a pohvalili su ga i zbog protesta gde se maskirao u radnika na putu, uzvikivao parole i palio gume.

Protest je održan uoči 20. kongresa Komunističke partije, koji će trajati do kraja ove nedelje. Očekuje se da će Si biti izabran za lidera stranke za treći mandat, čime će učvrstiti svoju vlast.

Video: Policija svuda oko kuće potpredsednice nakon pokušaja atentata: Snimci sa lica mesta

(Telegraf.rs)