Raste zabrinutost zdravstvenih radnika u Nemačkoj: Inflacija preti da zatvori bolnice?

Ministru zdravlja upućen apel, javno doveo u pitanje ocene predstavnika zdravstva

Foto: Tanjug/AP

Teška vremena za bolnice u Nemačkoj. Troškovi rastu, navodi se u upozoravajućem obraćanju ministru zdravlja Karlu Lauterbahu.

Zdravstveni radnici u toj zemlji upozoravaju na zatvaranje klinika zbog visoke inflacije i povećanih cena energenata.

- Približavamo se dramatičnom uskom grlu likvidnosti u bolnicama - napisao je predstavnik u pismu saveznom ministru zdravlja Karlu Lauterbahu, piše nemački RND.

- Kao rezultat toga, u narednim mesecima će neizbežno doći do zatvaranja i ograničenja u radu u nezi pacijenata - dodato je.

Već ove godine sve bolnice nisu mogle da isplate dnevnice za praznik. A rečima predsednika udruženja sa tim nema veze uprava bolnice, već politika.

Karl Lauterbah / Foto: Tanjug/AP

On je kritikovao to što je Lauterbah u razgovoru početkom oktobra prvo prihvatio ocene zdravstvenih radnika, a potom ih javno doveo u pitanje u Bundestagu prošle srede. Ponašanje ministra je nazvano "iritantnim", a upućen mu je i poziv da konačno pokrene obećani paket pomoći za bolnice.

Prema njihovim proračunima inflacija i dodatni troškovi u vezi sa energentima, koje ne nadoknađuju zdravstvene osiguravajuće kuće, u periodu od 2021. do 2023. godine iznose ukupno 15,5 milijardi evra.

(Telegraf.rs)