Rusi se još ne povlače oko ovog ukrajinskog grada: U njemu života skoro da nema

Većina od 70.000 stanovnika je već otišla, a ostali su uglavnom stariji ljudi. U gradu žive bez vode i struje i slušaju neprekidno granatiranje

Foto: Tanjug/AP

Skoro osam meseci od početka rata u Ukrajini, ruske snage doživljavaju uglavnom neuspehe, dok je Kijev napredovao i povratio teritorije na istoku i jugu zemlje. U istočnom regionu Donbas, grad Bahmut ostaje ruska meta, a njene trupe tamo napreduju.

Gradom odjekuje zvuk stalnog granatiranja, danju i noći. Tako je već nedeljama. Većina od 70.000 stanovnika Bahmuta je već otišla, a ostali su uglavnom stariji ljudi. U gradu žive bez vode i struje, piše BBC News.

Prilikom poslednje evakuacije u gradu je ostala tek mala grupa ljudi. Jedna od njih bila je 70-godišnja Olena koja je hranu morala da kuva na otvorenoj vatri, a vodu da donosi u kantama.

Život u Bahmutu jednostavno je postao pretežak pa je dok se penjala u autobus, kojim će otići iz svog grada, sklopila i podigla ruke u znak zahvalnosti što konačno odlazi.

- Proklinjem onoga ko je započeo ovaj rat. Proklinjem ga 100 puta - kratko je dodala na kraju.

Bahmut je jedno od retkih mesta oko kojih se Rusija ne povlači jer joj očajnički treba nešto što bi moglo da promeni narativ ovog rata. Bez obzira na to koliko njihovo napredovanje ovde bilo sporo i skupo, ono je ipak postojano.

Kada su početkom leta Rusi zauzeli obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk, Bahmut je trebalo da bude sledeći na redu, a očekivalo se da će ruske snage zatim krenuti prema Kramatorsku i Slavjansku. Ipak, Ukrajina je uzvratila iznenadnom kontraofanzivom na istoku i jugu, Rusiju je potisnula severnije, pa Kramatorsk i Slavjansk više nisu u dometu ruske artiljerije.

Na udaru je ostao samo Bahmut.

Pukovnik Sergij Čerevatji, portparol ukrajinskog Istočnog zapovedništva, još uvek sumnja da Rusi imaju dovoljno ljudi ili opreme da zauzmu ovaj grad. U isto vreme, rekao je, Rusija pokušava da izgradi novu odbrambenu liniju severnije oko gradova Svatove i Kremena jer upravo onuda prolaze njihove ključne linije snabdevanja.

- Mnogo toga sada tavisi od toga koliko dodatnih snaga Rusija može da mobilizuje, kao i kvaliteti tih rezervista. Za sada su one loše obučene i nemaju dovoljno oružja - tvrdi pukovnik Čerevatji i dodaje da je Rusija nedavno na bojištu slala stare tenkove T62, izgrađene 1960-ih jer je veliki deo modernih oklopnih vozila uništen.

Britanska vojna obaveštajna služba veruje da se ovde bori i Vagner grupa - grupa plaćenika koja je u Ukrajini još od 2014. godine.

Pukovnik Čerevatji uveren je da i u slučaju da ruske snage zauzmu Bahmut, Ukrajinci će ih iscrpiti i oslabiti, baš kao što su to učinili i prilikom povlačenja iz Lisičanska.

Što se tiče povećanja tempa ruskih udara raketama dugog dometa, on kaže da će jedini efekat biti veća motivacija za Ukrajinu.

- Na bojnom polju smo ih već pobedili. Jedina prednost koja im je preostala su napadi projektilima - zaključuje Červatji.

Video: Zelenski objavio snimak granatirane zgrade u Nikolajevu

(Telegraf.rs)