Ovo može da bude veliki problem za Ukrajinu: Zalihe oružja kojima ih snabdevaju Amerikanci se ubrzano troše

Određena američka oprema postala je simbol rata u Ukrajini - protivtenkovsko oružje Džavelin kijevske snage koristile su kako bi sprečile rusko napredovanje prema Kijevu

Foto: Wikimedia/U.S. Army photo

Sjedinjene Američke Države uskoro više neće biti u stanju da snabdeva Ukrajinu određenim vrstama oružja, koje je ključno za bitku protiv Rusa, jer im se zalihe troše brže nego što mogu da se zamene, piše Jutarnji list.

Vašington je daleko najveći dobavljač oružja Ukrajini - od početka invazije 24. februara osigurali su im više od 16,8 milijardi dolara vojne pomoći, piše AFP.

- Ali američke zalihe određenih vrsta oružja dosežu minimalne nivoe potrebne za ratne planove i obuku, a obnavljanje zaliha na nivo pre invazije moglo bi da potraje godinama - napisao je u svojoj analizi Mark Kančijan iz Centra za strateške i međunarodne studije.

- Vašington sad uči lekcije o potrebama za municijom u ratu velikih sila, koje su daleko veće od očekivanih - dodao je drugi američki vojni zvaničnik koji je hteo da ostane anoniman.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih, američke odbrambene kompanije bile su prisiljene drastično da smanje proizvodnju - tad je, naime, SAD srezao odbrambenu potrošnju pa je ona dramatično pala s nekoliko desetina na jednocifrenu brojku. Sad američka vlada mora da uveri industriju da ponovo otvori svoje proizvodne trake i pokrene proizvodnju oružja poput protivvazdušnih raketa Stinger, koje se nisu proizvodile od 2020. godine.

Određena američka oprema postala je simbol rata u Ukrajini - protivtenkovsko oružje Džavelin kijevske snage koristile su kako bi sprečile rusko napredovanje prema Kijevu, a tu je i HIMARS, precizni raketni sistem koji sad igra ključnu ulogu u protivofanzivama protiv moskovskih trupa na istoku i jugu zemlje. Ali američke zalihe oružja za HIMARS sve su manje.

- Ako bi Sjedinjene Države poslale jednu trećinu tog inventara u Ukrajinu - kao što je bio slučaj s Džavelinom i Stingerom - Ukrajina bi dobila od 8.000 do 10.000 raketa. To bi im verovatno trajalo nekoliko meseci, ali kad se taj inventar iscrpi, nema alternative. SAD rade na povećanju količina oružja, nedavno je izdvojen i novac za tu svrhu, ali trebaće nam godine. Starija oprema mogla bi donekle da pomogne u popunjavanju te praznine - izjavio je Kančijan, koji je svojevremeno radio na nabavci oružja za američku vladu.

Traže se projektili, granate...

Sjedinjene Države Kijevu su dostavile oko 8.500 projektila Džavelin, ali proizvodnja tog oružja iznosi jedva oko 1.000 komada godišnje. Američka vlada u maju je naručila nove projektile u vrednosti od 350 miliona dolara, ali opet treba nekoliko godina da se zalihe popune.

Kijev je od SAD takođe dobio više od 800.000 NATO standardnih granata za top od 155 mm, što su tri četvrtine od ukupne količine koju su Ukrajini isporučile sve zapadne zemlje, pokazala je službena statistika Pentagona.

- Količina granata koju je Vašington osigurao verovatno je blizu granice koju su SAD spremne da daju bez rizika za vlastite borbene sposobnosti - govori Kančijan.

Američka proizvodnja spomenutih granata trenutno iznosi 14.000 komada mesečno, ali Pentagon je najavio kako u roku od tri godine namerava da poveća tu brojku na 36.000. To bi godišnju proizvodnju dovelo do 432.000, što je i dalje manje od polovine onoga što je u sedam meseci isporučeno Ukrajini.

- Ubrzava se proizvodnja odbrambene industrije SAD. Stajaćemo uz ukrajinski narod i pružati im sigurnosnu pomoć koliko god to bude potrebno - zaključila je u utorak Lora Kuper, viša zvaničnica ministarstva odbrane odgovorna za Rusiju i Ukrajinu.

(Telegraf.rs)