Otac otkrio poslednje reči Darje Dugine, svi u suzama: Potresne scene sa sahrane

Komemoracija se održava u televizijskom centru Ostankino

U toku je sahrana Darje Dugine koja je u subotu poginula u eksploziji automobila.

Kako se vidi na fotografijama, filozof Aleksandar Dugin, Darjin otac, prisustvuje završnoj ceremoniji ispraćaja svoje ćerke u Moskvi. Tu je i njena rodbina.

Dugin je ispričao koje su bile poslednje reči njegove ćerke Darje Dugine: rekla je da se oseća kao ratnik i heroj, da želi da bude sa svojim narodom i zemljom, da bude na strani sila svetlosti.

- I poslednja stvar, kada smo razgovarali sa njom na festivalu Tradicija, ona mi kaže: "Tata, osećam se kao ratnik, osećam se kao heroj. Želim da budem takva. Ne želim drugu sudbinu. Želim da budem sa svojim narodom, sa svojom zemljom. Želim da budem na strani sila svetlosti. To je najvažnije - rekao je Dugin na rastanku sa ćerkom.

Filozof je rekao da je na svom poslednjem predavanju, kada je njegova ćerka bila u blizini, govorio o tome kako je istorija "bitka između sila svetlosti i tame, Boga i njegovog protivnika".

Komemoracija se održava u televizijskom centru Ostankino. Kako javlja dopisnik MK, Darjin otac Aleksandar Dugin i njena majka Natalija stoje pored njenog kovčega.

Darja Dugina (29) koja je bila komentatorka na nacionalističkom ruskom TV kanalu, umrla je od eksplozivne naprave koja je bila u automobilu, u subotu uveče, dok se vozila na periferiji Moskve, uništivši vozilo i ubivši devojku na licu mesta, saopštile su vlasti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao Darju Duginu Ordenom za hrabrost.

Ruske službe bezbednosti su objavile da je u atentat umešana ukrajinska služba bezbednosti.

Kao neposrednog izvršioca službe navode državljanku Ukrajine Nataliju Vovk.

Otac osumnjičene Natalije priznao je da je ona bila u vojnim snagama Ukrajine, ali je negirao da je bila pripadnica "Azova".

Natalija Vovk je, kako je saopštio FSB, stigla je u Rusiju 23. jula, koristeći registarske tablice Donjecke Narodne Republike kako bi izbegla kontrolu.

Dok je bila u Moskvi, zamenila je tablice na svom Mini Cooperu za one iz Kazahstana, prijateljske bivše sovjetske republike. U nedelju, posle bombardovanja, Vovk se odvezla u Estoniju sa ukrajinskim tablicama, saopštio je FSB.

Vlasti su takođe saopštile da je Vovk možda koristila svoju ćerku tinejdžerku kao zaklon da bi se lakše kretala po Rusiji. Iznajmila je stan u istoj zgradi u kojoj je Dugina živela i snimljena kamerom na vratima.

Video: U eksploziji automobila poginula ćerka Aleksandra Dugina: Uznemirujuć snimak sa mesta nesreće

(Telegraf.rs)