Muškarac koji je oteo autobus pun dece i zakopao ih žive biće pušten iz zatvora

Fredrik Vuds imao je 24 godine kada je 1976. oteo autobus sa 26 dece i vozačem i tražio otkup za njih

Foto: Društvene mreže

Fredrik Vuds (70) kidnapovao je školski autobus pun dece 1976. godine i zakopao ih žive. Ove nedelje zvanično mu je odobrena uslovna sloboda, potvrdio je za USA Today Teri Tornton, iz Kalifornijskog odeljenja za kazne i rehabilitaciju.

U martu, Vudsu je odobrena uslovna sloboda u Kalifornijskoj muškoj koloniji, državnom zatvoru, pošto je prethodno odbijen 17 puta. Imao je podršku dvoje preživelih.

- Verujem da si odslužio dovoljno kazne za zločin koji si počinio - rekao je preživeli Leri Park, koji je podržao Vudsa zajedno sa Rebekom Rejnolds Dejli. Park je dodao da je "zabrinut zbog zavisnosti koju je Vuds razvio prema novcu" i urgirao da ovaj potraži pomoć.

Optuženi u pratnji policije, (s leva na desno Ričard, Fredrik u crnom sakou i Džejms), Foto: Profimedia/Zuma Press/Edward C. Nold

Vuds je imao 24 godine kada su on i još dvojica kidnapera oteli 26 dece i vozača autobusa na severu Kalifornije.

Tražili 5 miliona dolara za otkup

Vuds je, zajedno sa braćom Ričardom i Džejmsom Šoenfeldom, kidnapovao decu 15. jula 1976. godine u blizini Čaučile, gradića na oko 200 kilometara jugoistočno od San Franciska.

Odveli su taoce 160 kilometara dalje, u Livermor, u tamošnji napupten kamenolom, gde su ih smestili u prikolicu kamiona i zakopali žive. Vuds i braća su tražili 5 miliona dolara od državnog Odbora za obrazovanje.

Deca, stara od pet do 14 godina i vozač su uspeli da prokopaju put napolje, posle 16 sati, sa nešto manje od dva metra dubine. Sve se desilo dok su kidnaperi spavali.

Sudija Vilijam Njusom smanjio je 1980. godine svoj trojici doživotne zatvorske kazne, da bi mogli da imaju šansu za saslušanje i prevremeno puštanje na slobodu. Sva trojica su inače dobila kazne od 27 godina do doživotne zatvorske kazne, bez mogućnosti pomilovanja.

Braća već puštena na slobodu

Ričard Šoenfeld je pušten 2012. godine poslee žalbi sudu, a njegovog brata Džejmsa oslobodio je guverner Džeri Braun 2015. godine.

- Osećam empatiju prema žrtvama koju onda nisam imao - rekao je Vuds u martu. - Od tada se moj karakter promenio.

Činjenica da je Vuds zločin počinio dok je bio mlad, dovela je do toga da je za njega važila odredba kalifornijskog zakona kojom se podrazumeva da nadležni za saslušanja imaju odrešene ruke da oslobode zatvorenike koji su zločine počinili kad su bili mladi, a u zatvoru su ostarili, odnosno odslužili duge zatvorske kazne.

Vuds je još uvek u zatvoru, a datum tačnog izlaska, zbog bezbednosti, naveo je Teri Tornton, neće biti obelodanjen.

(Telegraf.rs)