Doktorka kojoj su pretili antivakcinaši pronađena mrtva: Šok u Austriji

Dr Lisa Marija Kelermaer, koja je mesecima dobijala pretnje, pronađena je mrtva u petak

Foto-ilustracija: Telegraf, Pixabay

Dr Lisa Marija Kelermaer iz Austrije, koja je mesecima dobijala pretnje od teoritičara zavere zbog korona virusa, pronađena je mrtva u svojoj ordinaciji u petak.

Tužilaštvo je saopštilo da nema naznaka da je u pitanju ubistvo. Portparolka tužilaštva je saopštila da prvi nalazi istrage govore da je najverovatnije reč o samoubistvu.

Naime, doktorka je morala da zatvori svoju ordinaciju nakon što je dobila brojne pretnje od ljudi koji negiraju postojanje korona virusa.

Doktorka se kao stručnjak više puta pojavljivala u javnosti i uvek isticala da su vakcine protiv korona virusa efikasne.

Na svom sajtu je objavila da je više od sedam meseci nekoliko puta bila izložena pritiscima "zbog anti-kovid mera i onih koji su protiv vakcinacije“. Istakla je da je potrošila 100.000 evra na zaštitne mere i zaposlila radnika obezbeđenja da zaštiti sebe i svoje zaposlene.

Doktorka je prvo privremeno zatvorila ordinaciju u junu, a odluku o definitivnom zatvaranju je donela polovinom jula, ističući da ne zna kada će biti u mogućnosti da radi sa  svojim pacijentima u normalnim okolnostima.

U nedavnom intervjuu za list Standard, rekla je koliko joj je njena privatna praksa bitna. Istakla je kako je oduvek meštala da kao lekar pomaže ljudima.

- Toliko sam energije i novca uložila u to - istakla je dokotrka u razgovoru za medije.

Doktorka je dobijala pretnje do samog kraja. Jedan čovek iz Bavarske je samo nekoliko dana pre njene smrti na Tviteru pisao kako će je "vući do tribunala". I ranije joj je pretio zbog čega je podnela prijavu protiv njega, ali je ista odbačena.

Kririkovala policiju

Dr Kelermaer je svojevremeno optužila policiju Gornje Austrije da su "odigrali značajnu ulogu u njenoj situaciji".

Ona se prisetila nekoliko političara, među kojima su i ministar zdravlja Volfgang Mukstajn i ministar finansija gernot Blumel, koji su prilikom davanja ostavke govorili i o pretnjama koje su dobijali.

Doktorka je rekla da država mora da zaštiti građane kojima neko preti, bilo da su oni poznati ili ne. U njihovom slučaju, kako je rekla, su vlasti zakazale.

- Ono što se dešava meni, može da se desi svakom građaninu, bio on poznat ili ne, imao specijalna poznanstva ili ne - rekal je Kelermaer o pretnjama.

Novi ministar zdravlja Johan Rauh izrazio je saučešće porodici preminule doktorke i rekao da su pretnje smrću njoj i njenim zaposlenima bile realnost.

- Nema opravdanja za mržnju. Ona mora da stane - rekao je Rauh.

Medicinska zajednica šokirana je vešću o smrti koleginice. Medicinsko osoblje u bolnicama i ordinacijama je već duže vreme izloženo sve većem nasilju. Aktuelni tragični slučaj još jednom pokazuje potrebu za podrškom zdravstvenim radnicima, kako u pogledu direktne zaštite, tako i u pogledu ponude nadzora i upravljanja krizama u slučaju pretnji.

Video: Svet danima obilaze snimci korona haosa u Melburnu: Policija hapsi antivaksere?

(Telegraf.rs)