Danas u podne će isključiti malog Arčija sa aparata, borba roditelja došla do kraja: Još uvek ima nade za obrt

Iz Vrhovnog suda još nije bilo reči o tome da li su se sudije složile da prihvate slučaj porodice, što znači da bi bilo kakva odluka o Arčijevoj sudbini mogla da dođe danas u 11 časova.

Foto: Profimedia/PA Images /Alamy/James Manning

Doktori iz Velike Britanije, koji leče dečaka Arčija Batersbija (12), isključiće ga sa aparata za održavanje u životu danas u podne - osim ako Vrhovni sud ne pristane na dramatičnu intervenciju u poslednjem trenutku.

Dečak iz Eseksa je u komi od aprila, a očekuje se da danas u podne po britanskom vremenu bude isključen sa respiratora, nakon što je Apelacioni sud presudio da ostanak na aparatima nije u njegovom najboljem interesu, prenosi Daily mail.

Veće od tri sudije odbilo je molbu njegovih roditelja da Arči ostane u životu dok njegov slučaj ne bude razmatran od strane Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom. Ali dali su porodici kratko odlaganje do danas do podneva, kako bi mogli da razmotre bilo koju drugu pravnu molbu koju žele da podnesu u poslednjem trenutku.

Sudije Apelacionog suda juče su odbile da daju dozvolu Arčijevim roditeljima - Holi Dens i Polu Batersbiju, da se žale na njihovu odluku Vrhovnom sudu.

Međutim, roditelji dečaka sada bi mogli direktno da zatraže od sudija Vrhovnog suda da razmotre njihov zahtev za dozvolu za podnošenje žalbe – uprkos tome što im je isti sud prethodno odbio dozvolu za žalbu.

Majka dečaka gostovala je jutros u emisiji Good Morning Britain, gde je rekla kako zna da je "Arči i dalje sa njima".

- Obećala sam Arčiju da ću se do kraja boriti za njegov život i to i radim. Njemu je potrebno samo vreme, to je ono što tražmo - rekla je Dens.

Iz Vrhovnog suda još nije bilo reči o tome da li su se sudije složile da prihvate slučaj porodice, što znači da bi bilo kakva odluka o Arčijevoj sudbini mogla da dođe danas u 11 časova. Ako sud pristane da sasluša slučaj, lekarima će biti naloženo da ga zadrže na aparatim dok sudije ne donesu odluku.

Arči, ambiciozni olimpijski gimnastičar, bio je u formi i zdrav do aprila ove godine, kada je pronađen onesvešćen kod kuće. Njegova majka veruje da je učestvovao u onlajn izazovu "zamračenja". On je pretrpeo katastrofalno oštećenje mozga i nikada nije došao svesti. Lekari kažu da mu je moždano stablo mrtvo, što znači da se neće oporaviti.

Video: Nepregledne kolone ljudi na na sahrani malog Rajana: Hiljade na ispraćaju dečaka na večni počinak

(Telegraf.rs)