Ponovo osuđena ruska novinarka: Protestovala uživo u programu, sad kažnjena zbog diskreditovanja vojske

Današnje ročište zakazano je zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je Marina napisala "da će se odgovorni za ruske akcije u Ukrajini naći na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom"

Printskrin: Twitter/@meduza_en

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova moraće da plati 50.000 rubalja odštete, nakon što je proglašena krivom za diskreditirovanje ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama. U tim objavama novinarka je osudila akcije Rusije u Ukrajini.

Presuda je donesena danas nakon kratkog saslušanja u upravnom sudu u Moskvi. Ovsjanikova je postupak opisala kao apsurdan, prenosi The Guardian.

- Dokazi potvrđuju krivicu Ovsjanikove. Nema razloga da se sumnja u njenu autentičnost - rekao je dusija.

Ovsjanikova je u martu privukla pažnju javnosti nakon što je upala u studio ruske državne televizije gde je tada radila i osudila sukob u Ukrajini tokom uživog programa. Zbog toga je kažnjena sa 30.000 rubalja (oko 500 evra) zbog kršenja zakona o protestima.

Današnje ročište zakazano je zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je Marina napisala "da će se odgovorni za ruske akcije u Ukrajini naći na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom". Rusija je početkom marta usvojila zakon protiv diskreditovanja oružanih snaga, a za ovo delo zaprećena je maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Na sudu je Ovsjanikova ponovila svoje reči i rekla da neće povući ono što je rekla. Kazala je da joj nije jasno zašto je tu i za što joj se sudi.

- Ono što se ovde događa je apsurdno. Rat je užas, krv i sramota. Vaše optužbe su kao da me optužujete za širenje majmunskih boginja. Svrha suđenja je zastrašivanje svih ljudi koji se protive sukobu u Ukrajini. Rusija je agresor, početak ovog rata je najveći zločin naše vlade - rekla je novinarka tokom suđena.

Advokat Ovsjanikove rekao je da ona ima pravo na slobodu govopra prema članu 29 ruskog Ustava, ali je sudija odbacio ove navode.

(Telegraf.rs)