Porše do crkve, mladina toaleta od 13.000 evra i Šolc u svatovima: Detalji svadbe koja je razbesnela Nemce

Ono što možda najviše iziritiralo Nemce je činjenica da je obavljeno i venčanje u crkvi, uprkos činjenici da su i Lindner i Lefeld odavno zvanično napustili nemačku evangeličku crkvu

Foto: Profimedia

Svadba ministra finansija Nemačke Kristijana Lindnera i njegove izabranice, prelepe voditeljke Franke Lehfeldt izazvala je ogorčenje kod građana zbog količine novca koji je potrošen na slavlje u trenutku kada vlast poziva javnost da štedi.

Na društvenim mrežama, ali i u medijima, naširoko se komentarisalo o odeći koju je mlada nosila tokom višednevnog slavlja, a koja je koštala oko 13.000 evra.

Slavlje je organizovano na ostrvu Silt, koje je poznato kao letovalište za bogate, a sliku je "upotpunio" luksuzni porše kojim su se vozikali mladenci... Kap koja je "prelila čašu" bila je dolazak lidera opozicije Fridriha Merca u privatnom avionu.

Građansko venčanje organizovano je u četvrtak u muzeju na ostrvu, u petak je usledilo momačko veče, a u subotu je organizovano crkveno venčanje, nakon kojeg je usledila proslava sa brojnim zvanicama, među kojima je bio i nemački kancelar Olaf Šolc.

U krem društvu našao se i prvi čovek Volkswagen grupe, a javnost je bila ogorčena što su se zvaničnici provodili o "državnom trošku", odnosno što je iz budžeta plaćano obezbeđenje za njih dok uživaju na svadbi. Na obezbeđivanju svadbe bilo je angažovano na stotine policajaca, a na ostrvu tri dana nije gotovo bilo moguće kretati se.

Mnogima je oko zaparao i "Porsche Targa" kojim je mlada dovezena u crkvu, i u kojem su mladenci otišli u restoran, koji slovi za jedan od najskupljih na Siltu, gde su se na meniju našli šampanjac i salata od račića.

Ono što možda najviše iziritiralo Nemce je činjenica da je obavljeno i venčanje u crkvi, uprkos činjenici da su i Lindner i Lefeld odavno zvanično napustili nemačku evangeličku crkvu, oslobađajući se od odgovarajućeg "finansijskog doprinosa".

- Ovde nije reč o hrišćanskom sadržaju ceremonije, već je ovo samo predstava - komentarisala je bivša poglavarka Evangelističke crkve Nemačke Margot Kesman, koja je objasnila da se verski brak sklapa samo ako je barem jedan od partnera član crkve.

Korisnici Tvitera su ponašanje Lindnera poredili sa bahatim ponašanjem britanskog premijera u ostavci Borisa Džonsona.

Iz Ministarstva finansija nisu želeli da komentarišu venčanje ističući da je reč o "privatnoj zabavi ministra".

Mediji ističu i da je ovo drugi put da Lindner "staje na ludi kamen", te da je bio na dijeti da bi mogao da uđe u svadbeno odelo. Bild navodi da je smršao 12 kilograma.

Inače, veridba je proslavljena sredinom septembra u Berlinu, na Lefeldov rođendan, u uskom porodičnom krugu, u čuvenoj grčkoj kafani „Kasambalis”.

U početku su 43-godišnji Lindner - lider Liberalne partije (FDP) i njegova voljena planirali romantično venčanje u Toskani, ali su im pandemija koronavirusa i Putinov rat u Ukrajini poremetili planove.

Ali najveći problem koji je ministra primorao da otkaže venčanje u Italiji bio je iz bezbednosnih razloga jer je član nemačke vlade. Italijanske vlasti nisu mogle da obezbede zaštitu njegovih gostiju, piše časopis „Bunte“.

(Telegraf.rs)