Evropski lideri o smrti Abea: "Neverovatno tužne vesti. Izgubili smo prijatelja i saveznika"

Japanskog premijera sa najdužim stažom ranio je vatrenim oružjem 41-godišnji muškarac oko 11.30 časova po lokalnom vremenu, dok je govorio ispred železničke stanice Jamato-Saidaiji u prefekturi Nara, saopštila je policija

Foto: Tanjug/AP

Brojni evropski lideri reagovali su danas na vest o smrti bivšeg japanskog premijera Šinzo Abe, nakon što je na njega pucano tokom obraćanja u gradu Nara dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Iz Jelisejske palate uputili su danas telegram saučesća u kome se poručuje da Francuska izražava punu solidarnost sa Japanom nakon ubistva bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, prenosi Rojters.

- Neverovatno tužne vesti o Šinzu Abeu - napisao je britanski premijer Boris Džonson na Tviteru.

On je naveo i da će biti upamćeno njegovo globalno vođstvo tokom teškog perioda.

- Moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i japanskim narodom. Velika Britanija stoji uz vas u ovo mračno i tužno vreme - saopštio je DŽonson.

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je "zaprepašćen i duboko ožalošćen" vestima da je bivši japanski premijer Šinzo Abe danas umro, nekoliko sati nakon što je upucan dok je bio u kampanji za parlamentarne izbore.

- Čvrsto stojimo uz Japan i u ovim teškim trenucima - napisao je Šolc na Tviteru, izražavajući svoje najdublje saučešće Abeovoj porodici.

- Italija je šokirana ovim strašnim napadom, koji pogađa Japan i slobodnu demokratsku debatu. Abe je bio značajan akter japanskog i međunarodnog političkog života poslednjih decenija, zahvaljujući svom inovativnom duhu i svojoj reformatorskoj viziji - saopštio je italijnski premijer Mario Dragi i uputio saučešće njegovoj porodici, vladi i celom japanskom narodu, navodi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je Abea „dragim prijateljem“ i dodao da „osuđuje one koji su izveli ovaj gnusni napad“, preneo je BBC.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, u pisanom saopštenju, naveo je da je zgrožen tragičnim vestima o smrti bivšeg japanskog premijera Šinso Abea, nakon što je na njega izvršen napad tokom demokratske kampanje.

- Evropska unija danas gubi prijatelja koji je pomogao produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa u svim oblastima. Kao premijer sa najdužim stažom u Japanu, šinzo Abe će ostati upamćen kao nepokolebljivi saveznik u potrazi za mirom, demokratijom i vladavinom zakona - u Evropi, Indo-Pacifiku i svetu - poručio je Borelj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je preko Tvitera reči saučešća porodici i prijateljhima preminulog bivšeg japanskog premijera kako i celom narodu Japana.

- Napustila nas je divna osoba, veliki demokrata i borac za multilateralni poredak u svetu - napisala je Lajen.

Ona je ocenila da je ”brutalno i kukavičko” ubistvo Abea ”šokiralo ceo svet”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je Japanu da ”je Evropa u žalaosti sa njima”.

- Nikada neću razumeti brutalno ubistvo ovog velikog čoveka - naveo je Mišel na Tviteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Vraheji takođe je izrazio reči saučešća porodici i narodu Japana , a a bivišeg premijera Japana okarakterisao kao jedog od najvećigh državanika.

Japanskog premijera sa najdužim stažom ranio je vatrenim oružjem 41-godišnji muškarac oko 11.30 časova po lokalnom vremenu, dok je govorio ispred železničke stanice Jamato-Saidaiji u prefekturi Nara, saopštila je policija.

Iz Univerzitetske bolnice u Nari su naveli da po dolasku Abe već nije davao znake života i da su njegove rane bile locirane sa desne strane vrata i dovoljno duboke da dopru do srca, a da zbog obilnog krvarenja nije bilo moguće da ga spasu, izvestila je japanska agencija Kjodo.

Lokalna policija je saopštila da je Abe ranjen iz modifikovanog pištolja, danas tokom obraćanja u gradu Nara, dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Nakon što se helikopterom vratio u Tokio iz prefekture Jamagata gde je vodio predizbornu kampanju, premijer Fumio Kišida je najoštrije osudio atentat na 67-godišnjeg bivšeg lidera, kao "varvarski čin".

Motivi napadača nisu u potpunosti poznati, saopštio je japanski premijer.

Video: Snimak iz drona odnošenja helikopterom upucanog bivšeg premijera Japana

(Telegraf.rs/Tanjug)