U Iranu izmerena rekordno visoka temperatura: Živa u termometru se popela iznad neverovatna 52 stepena

Veoma visoke temperature zabeležene su proteklih dana i u Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji

Foto: flickr/Sergi Hill

Veoma visoke temperature poslednjih nedelja beleže evropske zemlje poput Španije, Francuske i Velike Britanije, a u Iranu i Iraku živa u termometru se popela rekordno visoko, iznad 50 stepeni Celzijusa.

Kako je za Telegraf.rs rekao meteorolog Đorđe Đurić, to je "najviša ikada zabeležena temperatura vazduha u Iranu otkad se vrše merenja".

- Rekordno visoke temperature beleže se u Iranu i u Iraku, a one su dostigle 52 stepena Celzijusa, dok su u Iranu prešle 52 stepena što je najviša ikada zabeležena temperatura vazduha otkad se vrše merenja - rekao je Đurić.

Kao što smo već pisali, i na zapadu Evrope je poslednjih dana jako vrelo za ovo doba godine, ali je, kaže Đurić, nakon tog toplotnog talasa došlo osveženje sa Atlantika.

- Pre nekoliko dana temperature u Španiji su dostizale 44-45 stepeni, a u Francuskoj su prvi put pre kalendarskog početka leta dostigle 40 stepeni. Toplotni talas trajao je nekoliko dana, ali je prethodnih dana sa Atlantika usledio prodor svežije vazdušne mase, pa su temperature opale za 10 do 15 stepeni i vratile se na normalne vrednosti - kaže Đurić.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)