Pronađene stvari britanskog novinara nestalog u Brazilu: Njegova supruga misli da je mrtav

Vodič, koji je takođe nestao, primio je pretnje nekoliko dana pre njihovog putovanja

Foto: Tanjug/AP

Brazilska policija saopštila je da je pronašla lične stvari koje pripadaju nestalom britanskom novinaru Domu Filipsu (57) i njegovom vodiču, autohtonom stručnjaku Brunu Pereiri (41).

Među nađenim predmetima su čizme i ranac s odećom Filipsa, kao i Pereirina zdravstvena knjižica, japanke, crne pantalone i čizme.

Par je nestao dok je putovao čamcem ka jednom gradu u udaljenoj amazonskoj prašumi 5. juna.

Supruga i svekrva britanskog novinara pretpostavljaju da su obojica mrtvi, prenosi BBC.

- Nisu više s nama - napisala je njegova svekrva na Instagramu. Objavu je kasnije podelila i Filipsova supruga.

Vodič primio pretnje

Pereira, bivši vladin službenik koji je bio zadužen za zaštitu brazilskih plemena, primio je pretnje samo nekoliko dana pre njihovog nestanka.

Policija je prošle nedelje pronašla tragove krvi na čamcu lokalnog ribara, a vlasti ih sada testiraju kako bi utvrdile da li se radi o ljudskoj ili životinjskoj krvi. Pereira je pre nestanka primio brojne pretnje od drvoseča, ribara i rudara u regiji jer je istraživao njihove nezakonite aktivnosti.

Vlasti su izjavile da se nadaju da će ih pronaći žive, ali nisu isključile neki drugi ishod, uključujući ubistvo.

Foto: Tanjug/AP

Tragovi krvi pronađeni su na brodu drugog ribara Amarilda da Koste, lokalno poznatog kao "Pelado". Optužen je za nezakonito držanje municije i uhapšen. Policija kaže da je on bio jedan od poslednjih ljudi koji su videli Pereiru i Filipsa.

Kosta se takođe sumnjiči za upletenost u ilegalni ribolov za kupca u Peruu, rekla je policija. Njegov advokat je prvo tvrdio da Kosta nije umešan u nestanak dvojice muškaraca i da se bavio legalnim ribolovom, ali kasnije se povukao iz slučaja.

I Pereira i Filips, koji je pisao za medije kao što su Guardian i Washington post, imaju ogromno iskustvo i temeljno su planirali svoja putovanja. Navodno su imali novi čamac i dosta goriva.

Video: Napadač ubio najmanje četvoro u medicinskom centru, scena je katastrofalna: Novi masakr u Americi

(Telegraf.rs)