Metju Mekonahi održao neverovatan govor u Beloj kući: Sa sobom doneo i patike devojčice ubijene u Teksasu

Svako od četvoro dece predstavljenih u tužbi zadobilo je teške povrede od metka u različitim delovima tela, uključujući lice, leđa, nogu i rame.

Tanjug/AP

Porodice četvoro dece teško povređene u masovnoj pucnjavi u Teksasu prošlog meseca tuže mrtvog napadača Salvadora Ramosa za 100 miliona dolara, a juče se povodom ove pucnjave oglasio i glumac Metju Mekonahi.

Mekonahi se pojavio se u utorak u Beloj kući kako bi pozvao Kongres da "dostigne viši nivo" i donese zakon o kontroli oružja u čast ubijenih u njegovom rodnom gradu Uvaldeu.

I sam vlasnik oružja, glumac je pozvao Kongres da pojača provere prošlosti za kupovinu oružja i podigne minimalnu starosnu dob za kupovinu poluautomatskih pušaka sa 18 na 21 godinu.

- Želimo sigurne škole i želimo zakone o oružju koji lošim momcima neće olakšati da dobiju prokleto oružje - rekao je on u 22-minutnom govoru.

Mekonahi, koji je rodom iz Uvaldea, rekao je da su on i njegova supruga Kamila Alves veći deo protekle nedelje proveli sa porodicama ubijenih u njegovom rodnom gradu.

Pokazao je slike njihovih umetničkih dela i doneo u prostoriju za brifing zelene patike koje je jedna devojka nosila svaki dan i koje su služile za identifikaciju njenog tela nakon pucnjave. Na jednoj od cipela je nacrtala srce.

Da podsetimo, 24. maja, 18-godišnji napadač je zapucao u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu, ubivši 19 učenika i dvoje nastavnika. Ubicu su na kraju ubili agenti granične patrole.

Svako od četvoro dece predstavljenih u tužbi zadobilo je teške povrede od metka u različitim delovima tela, uključujući lice, leđa, nogu i rame.

Advokat Tomas Henri takođe istražuje sve dostupne pravne radnje protiv odgovornih strana za kršenje zakona o oružju i ustavnih prava.

- Ova početna tužba će nam omogućiti da otkrijemo dokaze i eventualno dodamo druge strane u tužbu, ako je potrebno, proces otkrivanja će se fokusirati na školski sistem, policiju, društvene medije i proizvođače oružja i municije - rekao je Henri.

- Jedina stvar koja je trenutno ključna u našoj zemlji jeste da obezbedimo da naša deca idu u školu i da se bezbedna vrate kući - rekao je on.

- Želimo da dobijemo pravdu za porodice koje su ovom pucnjavom pretrpele strašne gubitke i da obezbedimo brze promene koje će zaštititi našu decu dok su u školi - dodao je on.

Prema tužbi, "svako od ove dece je podvrgnuto opsežnoj medicinskoj nezi. Neki su bili podvrgnuti višestrukim operacijama, svi su zadobili teške fizičke povrede i nezamislive emocionalne traume".

- Bili su svedoci kako su njihovi prijatelji i nastavnici streljani i umirali pred njima - dodaje se.

Adrijana Rejes, Ramosova majka, imenovana je kao potencijalni optuženi.

Nakon pucnjave, Rejes je rekla da njen sin nije "čudovište", ali da bi mogao biti agresivan.

Majka ubice Foto: Društvene mreže

- Ponekad sam imala nelagodan osećaj... Ume da bude agresivan... Ako bi se stvarno naljutio - rekla je ona.

Nekoliko masovnih pucnjava u SAD tokom prošlog meseca obnovila je poziv na kontrolu oružja, čemu su se protivili republikanci. Ramos je legalno kupio dve puške 17. i 20. maja, prema organima za sprovođenje zakona.

Članovi porodica preživelih pozvali su na zabranu poluautomatske puške AR-15 koja je korišćena u pucnjavama širom zemlje.

Salvador Ramos Foto: Društvene mreže

Masovni strelci u Bafalu, Aurori, Sendi Huku, Krajstčerču i drugim gradovima širom sveta koristili su neku verziju puške AR-15 koja je postala simbol užasnog nasilja vatrenim oružjem.

Video: Svedok masakra u školi: Učenica je izašla krvava oko usta i nosa, dečak je plakao za umirućim drugom

(Telegraf.rs)