Makron: Rekao sam Putinu da je napravio istorijsku grešku za svoj narod, sebe i istoriju

Mislim i rekao sam mu da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju - rekao je Makron

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio „istorijsku i fundamentalnu grešku“ kad je napao Ukrajinu i da je sada "izolovan".

- Mislim i rekao sam mu da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju - rekao je Makron u intervjuu francuskim regionalnim medijima.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da uskoro otputuje u Kijev, prenosi Le Figaro.

Francuski predsednik je ponovio da Rusiju ne treba ponižavati, "kako bismo kada prestanu borbe mogli da joj omogućimo izlaz diplomatskim kanalima".

- Želimo da povećamo finansijsku i vojnu podršku Ukrajini. I na kraju, učinite sve da se žitarice izvuku iz Ukrajine - poručio je Makron.

U prethodnih šest meseci, francuski i ruski predsednici Emanuel Makron i Vladimir Putin proveli su više od 100 časova u razgovorima telefonom, rekao je danas Makron za francuske medije.

- Situacija u Ukrajini je veoma složena, pa sam posvetio mnogo vremena i uložio toliko energije u sve to. Teško je da se izračuna koliko sam imao razgovora sa Putinom od decembra. Razgovarali smo najmanje 100 sati - rekao je Makron, prenosi TAS S.

Makron je dodao da nije tajna da je s Putinom razgovsrao i na zahtev predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

- Rusija se ne sme ponižavati. Jednom kada se neprijateljstva završe moći ćemo da gradimo put izlaska iz krize uz pomoć diplomatije. Siguran sam da Francuska treba da bude posrednik - dodao je.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)