Novi detalji posle nedelju dana od pucnjave u školi u Teksasu: Nastavnica ipak nije ostavila otvorena vrata?

Naoružani napadač Salvador Ramos (18) ušao je kroz otključana vrata škole i hladnokrvno ubio 19 učenika i dva nastavnika. Policija nije adekvatno tretirala situaciju

Foto: Profimedia/AFP/CHANDAN KHANNA

Nastavnica škole u američkom gradiću Juvaldeu, u Teksasu, ipak nije, kao što je ranije navedeno, ostavila otvorena vrata škole, tako što ih je podbočila kamenom, tokom masakra prošle nedelje u osnovnoj školi Rob u Juvaldeu, državi Teksas, već ih je zatvorila neposredno pre nego što su napadi počeli. Ali vrata koja su trebala automatski da se zaključaju po zatvaranju, kako su utvrdili državni istražitelji iz Teksasa, jednostavno to nisu učila.

Naoružani napadač Salvador Ramos (18) ušao je kroz ta otključana vrata i hladnokrvno ubio 19 učenika i dva nastavnika.

Novo otkriće, koje je objavilo teksaško odeljenje za javnu bezbednost, u suprotnosti je sa ranijim izveštajem u kojem se navodi da je učiteljica otvorila vrata neposredno pre nego što je Ramos ušao u zgradu. Travis Konsidine, glavni službenik za komunikacije odeljenja, rekao je da su istražitelji utvrdili da je nastavnica, koja nije identifikovana, pričvrstila vrata kamenom, ali ga je uklonila i zatvorila vrata, kako bi otrčala unutra da pozove 911 (američki pozivni policijski broj), neposredno pošto je napadač srušio svoj kamion u kampusu osnovne škole.

Vrata su, kako je rekao, bila dizajnirana da se zaključaju kada se zatvore, ali nisu.

- Proverili smo da je zatvorila vrata. Ona se nisu zaključala. Toliko znamo i sada istražitelji istražuju zašto nisu bila zaključana. Učiteljica je čula da neko viče: "On ima pištolj!", a zatim ga je i sama videla kako preskače ogradu i da nosi oružje, pa je otrčala unutra, uklanjajući kamen sa vrata kada je to uradila - opisao je Konsidine.

Advokat iz San Antonija Don Flanari rekao je za San Antonio Ekpress-News da je učiteljica "udarila" u kamen kada se vratila i da se seća da je zatvorila vrata dok je obaveštavala policiju preko telefona o napadaču.

Nove infomracije deo su zvaničnog izveštaja o vremenskoj liniji masovne pucnjave  24. maja. Istražitelji još pokušavaju da intervjuišu šefa policije školskog okruga Juvalde Konsolidovanog nezavisnog okruga, Pita Aredonda, koji je preuzeo odgovornost za reagovanje policije. On je u utorak položio zakletvu na izabrano mesto u gradskom veću Juvaldea.

Stiven Mekro, direktor odeljenja za bezbednost, rekao je da je Aredondo tretirao scenu kao "situaciju sa taocem", a ne kao situaciju "aktivnog strelca". Mekro je to zapravo nazvao „pogrešnom odlukom“.

Odgovor na masovnu pucnjavu, najsmrtonosniju pucnjavu u školi u skoro deceniji u SAD, sada istražuje Ministarstvo pravde. Kombinovano udruženje za sprovođenje zakona Teksasa (Klit), koje se zalaže za sprovođenje zakona u državi, pozvalo je službenike da sarađuju sa „svim vladinim istragama“.

- Bilo je mnogo lažnih i obmanjujućih informacija posle ove tragedije. Neke od informacija stigle su sa najviših nivoa vlasti i policije. Izvori koje su Teksašani nekada smatrali čvrstim i potpuno pouzdanim, sada su se pokazali lažnim - navodi se iz udruženja.

Vremenska linija koju je sastavio CNN pokazuje da je 19 policajaca bilo u hodniku ispred učionice u kojoj je Ramos bio skriven u 12.03 popodne. Do 12.15, američki maršali i taktička jedinica granične patrole, Bortač, takođe su bili ispred učionice. Nekoliko učenika pozvalo je hitnu i molilo za pomoć pošto su se čuli pucnji. Tek u 12.50 sati, granična patrola je nasilno ušla i ubila Ramosa. Istražitelji su rekli da su u učionici pronašli 142 istrošene čaure.

Video: Masakr u Teksasu: Osamnaestogodišnjak usmrtio 19 učenika i 2 učitelja

(Telegraf.rs)