Makron: Moramo da razmotrimo načine "zaokruživanja" našeg kontinenta

- To ne može biti samo kroz proširenje EU jer je u pitanju predugačak proces. Zato sam predložio Evropsku političku zajednicu koja bi okupila na našem kontinentu sve države i vlade koji dele iste vrednosti i geografiju... - poručio je Makron

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je u Briselu da će u narednim nedeljama pokrenuti incijativu o formiranju Evropske političke zajednice sa željom da ta ideja zaživi i postane stvarna.

On je dodao da bi takav politički okvir bio komplementaran procesu pristupanja EU.

- Moramo da razmotrimo načine za zaokruživanje našeg kontinenta. To ne može biti samo kroz proširenje EU jer je u pitanju predugačak proces. Zato sam predložio Evropsku političku zajednicu koja bi dala politički okvir i okupila na našem kontinentu sve države i vlade koji dele iste vrednosti i geografiju, a koja bi se bavila geopolitikom, strategijama, energetikom, odbranom, infrastruktirom... - poručio je Makron, prenosi Tanjug.

Govoreći na završetku samita EU u Briselu francuski predsednik je za junski samit najavio razgovor o zahtevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.

- To će biti važan trenutak i želim da ponovim da je Francuska spremna da tu da jak signal mnogim državama - zaključio je Makron.

Ne treba otpisati ni nove sankcije narednih nedelja

Makron je danas nakon dogovora lidera Evropske unije o šestom paketu sankcija Rusiji rekao da ne treba otpisivati ni dodatne sankcije narednih nedelja, preneo je Rojters.

On je rekao da se nada da će narednih dana i nedelja biti postignut dogovor sa Rusijom o ukrajinskom izvozu hrane, navodeći da su nedavni razgovori sa ruskim i turskim predsednikom po tom pitanju bili pozitivan znak.

Tokom Makronovog poslednjeg razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Makron je rekao da je ponudio Putinu nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojem bi se napravio plan za izvoz ukrajinskih žitarica iz blokiranih ukrajinskih luka.

- Ukrajini se moraju dati bezbednosne garancije tako da njihovi brodovi ne budu napadnuti. Sada čekamo odgovor od Rusije i u kontaktu smo sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom - rekao je Makron.

Video: Slavlje Makronovih pristalica kod Ajfelove kule

(Telegraf.rs)