Zašto Bajden ne šalje Ukrajini rakete koje mogu da dopru do Rusije?

Bela kuća odmerava molbe Ukrajine za višestrukim raketnim sistemima (MLRS) kako bi nadoknadila sve efikasniju upotrebu artiljerije velikog dometa Moskve, usred upozorenja Rusije da će se time preći crvena linija

Tanug/AP

Džo Bajden je rekao da SAD neće snabdevati Ukrajinu raketama koje mogu da dopru do Rusije, u pokušaju da ublaži tenzije sa Moskvom oko potencijalnog raspoređivanja raketa dugog dometa.

Ove rakete imaju domet od oko 450 kilometara.

Bela kuća odmerava molbe Ukrajine za višestrukim raketnim sistemima (MLRS) kako bi se napravila protivteža sve efikasnijoj upotrebi artiljerije velikog dometa Moskve, usred upozorenja Rusije da će se time preći crvena linija.

- Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju - rekao je Bajden novinarima u ponedeljak nakon što se vratio u Belu kuću posle vikenda u Delaveru, prenosi The Guardian.

MLRS proizveden u SAD dolazi u mnogo različitih varijanti, koje koriste raznovrsnu municiju. Najveći domet koji rakete mogu da dosegnu iznosi do 300 kilometara, ali drugi koriste rakete kraćeg dometa, od 30 do 65 kilometara.

Precizno značenje Bajdenove primedbe u ponedeljak je bilo nejasno, ali je u skladu sa drugim brifinzima održanih tokom vikenda, da je Bela kuća bila voljna da obezbedi MLRS sve dok zadrži rakete najvećeg dometa.

To se ponovilo i u ponedeljak. Jedan visoki američki zvaničnik je rekao da je "MLRS u razmatranju, ali na stolu nije ništa sa mogućnostima dugog dometa".

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev opisao je Bajdenove primedbe kao "razumne" i upozorio da bi, da su bili pogođeni gradovi njegove zemlje, ruske snage "udarile u središta ovih zločinačkih odluka".

Čini se da je Ukrajina blizu gubitka Severodonjecka, najistočnijeg grada koji je držala u regionu Donbasa, usred nemilosrdnog ruskog artiljerijskog baraža koji je uništio velike delove grada koji je imao predratnu populaciju od 100.000.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je kasno u nedelju da su "cela kritična infrastruktura i više od dve trećine gradskog stambenog fonda potpuno uništeni", jer je tražio "modernije oružje za odbranu naše zemlje, da branimo svoj narod".

- Razlika u artiljerijskim sposobnostima je glavni faktor koji omogućava ruskim kopnenim snagama da nastave da napreduju - rekao je Nik Rejnolds, specijalista za kopneno ratovanje.

Ruska "vatrena moć" je sprečavala ukrajinske snage da se okupe za kontranapade, rekao je analitičar, dodajući da bi MLRS mogao pomoći Kijevu "ometajući sve vrste aktivnosti u pozadinskim područjima neprijatelja".

Prošle nedelje, ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video snimak granatiranja njenih položaja ruskim raketama TOS-1A u oblasti Donjecka.

- Ukrajina je spremna da uzvrati udarac. Da bismo to uradili, potreban nam je MLRS u NATO stilu. Odmah - navodi se na Tviteru ministarstva.

Višecevni lanser raketa M270 (M270 MLRS) i njegov ekvivalent na točkovima, visoko pokretni artiljerijski raketni sistem M142 (HIMARS), imaju daleko veći domet od bilo čega što Ukrajina može da rasporedi u ovom trenutku. Njihovo korišćenje bi moglo da omogući Kijevu da gađa ruske ciljeve iz daljine, iako bi moglo da izloži veći deo svog zaleđa odmazdi. Ukrajina je počela sukob sa artiljerijom kao što su sovjetske standardne haubice sa dometom od oko 16 kilometara, pre nego što su SAD pristale da pošalju 90 artiljerijskih oružja NATO standarda M777 u Ukrajinu. U zavisnosti od korišćenih granata, M777 mogu imati domet do 40 kilometara.

Druge članice NATO-a mogle bi da slede vođstvo SAD. Ukrajina je takođe vršila pritisak na Veliku Britaniju da isporuči neke od svojih M270, a neki izvori se žale da Britanija odugovlači. Britanski M270 ima domet od oko 80 kilometara, iako se 44 zaliha vojske unapređuje na 150 kilometara.

Prošlog petka Boris Džonson, premijer Velike Britanije, rekao je da će MLRS omogućiti Ukrajincima "da se brane od ove veoma brutalne ruske artiljerije, i da je to pravac kojim svet treba da ide". Njegove primedbe, javno priznanje zahteva Ukrajine, podgrevaju očekivanja da bi saopštenje moglo da dođe za nekoliko dana.

Brifinzi iz SAD sugerišu da bi saopštenje moglo doći kasnije ove nedelje, posle praznika Dana sećanja u ponedeljak.

Video: Rusi lansirali raketu: Sarmat ili Satana sve je jedno jer pogađa svaku tačku na planeti

(Telegraf.rs)