Dva ključna bojna polja u Ukrajini, jedna reka je velika prepreka: Njene prirodne granice utiču na obe strane

Rusi pojačavaju borbenu snagu kako bi preuzeli regione Lugansk i Donjeck, dok sa druge strane prirodne granice koje je oblikovala jedna reka u istočnoj Ukrajini već utiču na napredovanje obe strane

Foto: Tanjug/AP

Sukob u Ukrajini traje već dva i po meseca. Ruske snage i dalje nisu postigle sve ciljeve koje je zacrtao predsednik Vladimir Putin i u mnogim područjima na prvim linijama borbe počinju da izgledaju statično.

Međutim, nakon nedelja intenzivnog bombardovanja, ukrajinske odbrambene linije na istoku su takođe degradirane.

Sada su se pojavila dva bojna polja. Rusi pojačavaju borbenu snagu kako bi preuzeli regione Lugansk i Donjeck. Ukrajinci pokušavaju da ih zadrže i preseku.

Sa druge strane, prirodne granice koje je oblikovala jedna reka u istočnoj Ukrajini već utiču na napredovanje obe strane.

Ruske snage su zauzele teritoriju, ali u skromnim količinama. Mnogi od njihovih dobitaka, posebno na jugu, došli su u ranim danima sukoba, i oni su pokušali da ih konsoliduju. U epicentru sukoba, u industrijskom pojasu Luganske oblasti, pribegli su opštem bombardovanju.

Ruske kopnene snage, za sada, zauzimaju samo postepenu teritoriju, dok izveštaji sa terena govore o lošoj disciplini i niskom moralu među nekim jedinicama.

Rusija i dalje ima malo ispod 100 bataljonskih taktičkih grupa (BTG) u Ukrajini, prrema američkim zvaničnicima i još 20 preko granice. Svaki BTG ima oko 1.000 vojnika, ali američki zvaničnici kažu da su mnogi degradirani nakon više od dva meseca sukoba.

U Lugansku i Donjecku, koji su ciljevi ruske specijalne operacije u Ukrajini, još nijedan grad nije pao u ruske ruke, osim Mariupolja. To će se možda uskoro promeniti nakon nedelja bombardovanja industrijskog pojasa Luganska, nizu gradova koji uključuju Severodonjeck i Rubižne. Sada se čini da je ukrajinski otpor u Rubižnu praktično završen. Ostao je pejzaž ruševina, bez vode, struje i ljudi.

Gubitak Rubižna sada čini susedni grad Severodonjeck još više ranjivim. U gradu, u kojem je živelo 100.000 ljudi pre početka sukoba, sada se oko 15.000 njih krije u podrumima.

Sa druge strane, ruska ofanziva sa severa čini se da je bila manje uspešna, a tu na scenu stupa reka Severski Donjec. Reka izvire u Rusiji i prolazi kroz Ukrajinu, formirajući močvare i poplavne ravnice, dok seče krečnjačke litice. Drugim rečima: reka je noćna mora za vojni napad, piše CNN.

Rusi su pokušali i navodno nisu uspeli da postave nekoliko pontona preko reke u nameri da opkole ukrajinske trupe. Satelitski snimci koje je analizirao CNN pokazuju da su najmanje tri mosta uništena ove nedelje i da su Rusi pretrpeli velike gubitke.

Dalje na zapad, čini se da su Rusi uspeli da pređu reku, ali je i dalje rano da se kaže u kolikom broju. Poslednjih mesec dana, otkako su zauzeli Izjum, ostvarili su samo ograničen napredak uprkos rastegnutim ukrajinskim linijama. A njihov strateški cilj - Slavjansk - ima dublju odbranu.

Da bi održala ofanzivu u ovoj oblasti, ruskoj vojsci su potrebne zalihe i one moraju doći preko granice. Linija snabdevanja ide od Belgoroda do ukrajinskog železničkog čvorišta Kupijansk i dalje na jug.

Čini se da su ukrajinske snage odlučne da ovo prekinu i napravile su napredak u vraćanju kontrole severno i istočno od Harkova. Ovo je smanjilo rusku vatru na sam grad. A na nekim mestima ukrajinske jedinice sada imaju na vidiku ruske granice, a njene linije snabdevanja su im u dometu artiljerije.

Na snimku koji je potvrdio CNN vidi se nekoliko uništenih ruskih tenkova T90M, dok ukrajinske snage napreduju istočno ka reci Severski Donjeck. Ukrajinci sada navodno imaju kontrolu nad gradom Starij Saltov, prema rečima tima CNN koji je bio u napuštenom gradu u četvrtak.

Opet je reka prirodna prepreka i u ovoj oblasti bi mogla da ometa dalji napredak Ukrajine. Ali ukrajinska kontraofanziva je već navela Ruse da povuku neke jedinice kako bi zaštitili svoj zapadni bok i zadržali čak 20 BTG u Belgorodu.

Majk Rajan, bivši američki general, ne očekuje ambicioznije ukrajinske ofanzive, koja bi iscrpila već iscrpljene resurse. On ne veruje da će Ukrajinci nastaviti sa opštom ofanzivom na svim frontovima.

Slika je manje dinamična na jugu, gde su prve linije borbe malo napredovale. Rusi i dalje kontrolišu značajan pojas poljoprivrednog zemljišta u oblastima Hersona i Zaporožja, ali su njihovi napori da se pomere dalje na sever bili sporadični.

Rusi su nastavili sa raketnim napadima na Odesu i druge obalske regione.

Američki obaveštajci odbacuju svaku neposrednu perspektivu da će ruske snage pokušati da zauzmu svu ukrajinsku obalu. To bi verovatno zahtevalo potpunu mobilizaciju unutar Rusije, korak koji Putin do sada nije naredio.

Umesto toga, čini se da Rusi nameravaju da konsoliduju svoju kontrolu nad kopnenim koridorom koji ide od granice do Krima i pokušaju da "integrišu" Herson u "ruski svet" uvođenjem ruskih pasoša, rublje i marionetske administracije.

Video: Na paradi u Moskvi prikaz najvećeg ruskog oružja

(Telegraf.rs)