Pronađen jedan od najbrutalnijih ubica na svetu: Nakon 20 godina potraga završena na groblju

Pronađen Protais Mpiranie, komandant ruandske predsedničke garde, optužen za masovna ubistva u Ruandi i najtraženiji begunac za ratne zločine na svetu

Foto: Profimedia/AFP

Dvadesetogodišnja potraga za jednim od najbrutalnijih ubica na svetu završena je na zaraslom groblju u blizini grada Hararea u Zimbabveu.

Telo Protaisa Mpiranie, bivšeg komandanta ruandske predsedničke garde optuženog za genocid, leži zakopano ispod kamene ploče sa lažnim imenom, kojoj su istražitelji UN-a ušli u trag i identifikovali uz pomoć ključnog dokaza koji je pronađen na zaplenjenom kompjuteru. U pitanju je rukom nacrtani dizajn za Mpiranjin nadgrobni spomenik.

Njegovo telo ekshumirano je prošlog meseca na zahtev istražitelja UN, a identitet je potvrđen DNK analizom u utorak.

Serž Bramerc, tužilac UN-a koji je vodio ovaj lov, rekao je da je Mpirani poslednji od najvećih begunaca i da pronalazak njegovog tela „pruža utehu saznanja da ne može da izazove dodatnu štetu“.

Čovek optužen da je nadzirao pokolj na hiljada stanovnika Ruande i podržavao ubistvo mnogih drugih, umro je u Harareu u oktobru 2006. od srčanog udara izazvanog tuberkulozom, u 50. godini. Ali njegovu sahranu, kao i veći deo njegovog života, njegova porodica i pristalice održali su u tajnosti.

Mpiranja je četiri godine živeo u Zimbabveu pod pretpostavljenim lažnim identitetom, uprkos insistiranju vlade da on nije u zemlji.

Istraga koja je pratila njegov trag sve do groblja Granvile na južnoj ivici Hararea pokazala je da je stigao vojnim avionom Zimbabvea i da je bio u čestim kontaktima tokom boravka sa zvaničnicima Zimbabvea u režimu tadašnjeg predsednika Roberta Mugabea koji je bio svestan njegovog identiteta, kao cenjenog saveznika u drugom ratu u Kongu 1998-2003.

- Očigledno je da su u Zimbabveu, barem deo vlasti, znali da je on u Harareu. Čak je viđen i na sastanku sa zvaničnicima Zimbabvea. Naravno da je pokušavao da sakrije svoj identitet od javnosti, ali ceo razlog zašto je otišao u Zimbabve je zbog njegovih veza tamo - rekao je visoki zvaničnik uključen u istragu.

Kao begunac, Mpirania je nadživeo Međunarodni krivični sud za Ruandu, osnovan 1994. kako bi priveo pravdi zločince nakon genocida u kojem je ubijeno do 800.000 Tutsija i umerenih Hutua.

Bio je optužen po osam tačaka, uključujući genocid i zločine protiv čovečnosti, ali nije na vreme pronađen da bi moglo da mu se sudi.

Video: Goreću u paklu za Hrvatsku: Jezive reči ustaškog zločinca iz Jasenovca

(Telegraf.rs)