Rusko uporište izloženo napadima: Zašto je Zmijsko ostrvo važno za Putina

Napori za snabdevanje Zmijskog ostrva omogućavaju ukrajinskim snagama da nanesu dalje gubitke ruskim trupama

Foto: Profimedia

Garnizon Vladimira Putina na Zmijskom ostrvu "izložen" je napadima, a napori da im se obezbede sveže zalihe omogućavaju ukrajinskim snagama da nanesu dodatne gubitke njegovoj vojsci, rekli su u sredu britanski šefovi odbrane.

Naglasili su da ruski brodovi za snabdevanje imaju "ograničenu" zaštitu nakon što je vodeći brod Putinove mornarice, "Moskva", potopljen, a drugi brodovi su se "povukli" prema Krimu.

Međutim, oni su takođe upozorili da ako ruski predsednik može da ojača svoje snage na Zmijskom ostrvu, sa strateškom protivvazdušnom odbranom i krstarećim raketama obalske odbrane, onda bi mogao da dobije kontrolu nad severozapadnim Crnim morem.

Zmijsko ostrvo postalo je simbol prkosnog ukrajinskog otpora, suočeno sa ogromnom ruskom moći na početku specijalnih vojnih operacija 24. februara.

Ovo ostrvo se nalazi u severozapadnom Crnom moru, oko 50 kilometara od ukrajinske obale i skoro 300 kilometara zapadno od anektiranog Krima.

Podsetimo, nakon što je prvobitno prijavljeno da su mrtvi, ukrajinska mornarica saopštila je potom da je 13 graničara koji brane Zmijsko ostrvo živo i da ih je Rusija zarobila.

- Borbe se nastavljaju na Zmijskom ostrvu, a Rusija više puta pokušava da pojača svoj otkriveni garnizon koji se tamo nalazi. Ukrajina je uspešno napala rusku protivvazdušnu odbranu i brodove za snabdevanje bespilotnim letelicama Bajraktar. Ruski brodovi za snabdevanje imaju minimalnu zaštitu u zapadnom Crnom moru, nakon povlačenja ruske mornarice na Krim nakon gubitka "Moskve" - navodi se u najnovijem obaveštajnom brifingu Ministarstva odbrane u Londonu.

- Trenutni napori Rusije da poveća svoje snage na Zmijskom ostrvu nude Ukrajini više mogućnosti da angažuje ruske trupe i materijalnu opremu. Ako Rusija konsoliduje svoju poziciju na Zmijskom ostrvu sa strateškom protivvazdušnom odbranom i krstarećim raketama obalske odbrane, one bi mogle da dominiraju severozapadnim Crnim morem - dodaje se.

Video: Ukrajinci tvrde da su uništili dva ruska broda: Bajraktar dejstvovao kod Zmijskog ostrva

(Telegraf.rs)