Šta je govorila pre 5 godina, a šta kaže danas: Kakav je zaista stav Marin Le Pen o Rusiji i Vladimiru Putinu?

Le Penova odlučno negira da je Rusija anektirala Krim

Foto: Tanjug/AP

Kandidatkinja za predsedničke izbore u Francuskoj Marin Le Pen je za razliku od mnogi zapadnih političara pre početka sukoba u Ukrajini, tvrdila da do njih neće doći. Nedeljama kasnije, ona je osudila kritike protiv nje u kojima se navodi da je previše bliska Moskvi, ističući da je uvek branila interese Francuske.

Međutim, Le Penova je poznata kao neko ko je u prošlosti otvoreno pričao pozitivno o ruskom lideru i dosledno je branila spoljnu politiku koju je vodila Moskva.

U proleće 2017. godine, uoči prošlih izbora za predsednika Francuske, Le Penova se sastala sa Vladimirom Putinom. Njihov sastanak u Kremlju ponovo je podstakao strah da Rusija navodno pruža podršku desničarskim grupama u Evropi.

Tadašnja kandidatkinja Nacionalnog fronta tražila je zajam od ruske banke za finansiranje izborne kampanje, a u više navrata je pomenula i nameru da Francuska ukine sankcije Rusiji, nakon aneksije Krima.

U tadašnjem intervjuu za BBC, ona je rekla da su joj inspiracija u politici ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp.

- Politika za koju se zalažem je ona politika koju vodi gospodin Tramp i za koju se zalaže Vladimir Putin - govorila je tada Le Penova.

Ona je za tenzije sa Zapadom okrivila SAD i NATO, koje je optužila da svesno naoružavaju države koje se graniče sa Rusijom.

- Rusija je deo sfere koja se nalazi pod ruskim uticajem i to je činjenica. Ako pokušavate da kažete da Rusija predstavlja opasnot za zemlje u Evropi, mislim da grešite u svojoj analizi. Rusija nije zaslužila da se prema njoj obraćamo sa predrasudama jer nisu vodili nijednu kampanju protiv Evrope i SAD - govorila je ona svojevremeno.

"Nije bilo aneksije Krima"

Mesec dana ranije, Marin Le Pen je takođe upitana o svom odnosu prema Putinu.

- Ruska nacija je velika nacija, napravili su svoj izbor, sviđalo se to nama ili ne. Da li mislim da Rusija predstavlja opasnost po Francusku? Naravno da ne. Da li Rusija treba da bude saveznik Rusiji? Odgovor je da. Ista stvar važi i za SAD - rekla je ona, prenosi Euronews.

Le Penova se kasine sukobila sa novinarkom oko aneksije Krima.

- Nije bilo aneksije Krima, Krim je uvek bio ruski, dao ga je SSSR, stanovništvo se više oseća kao da pripada Rusima i oni su ubedljivom većinom glasali da žele da se pripoje Rusiji - rekla je ona.