Kako žive deca Putinovih ljudi: Školuju se na Zapadu, tamo idu i na odmor, imaju luksuzna vozila, vile i jahte

Ćerke Putina, Peskova i Lavrova našle su se na listi sankcija SAD i Velike Britanije zbog specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Foto: Instagram/lisa_peskova, Profimedia Andrei Rublev's Museum/WillWest News / Ekaterina Chesnokova/Sputnik / XPOSUREUK/Backgrid UK

Svet dece ruskih političara sastoji se od privatnih aviona, luksuznih pariskih apartmana, odmorima u austrijskim ski centrima i školovanju na elitnim univerzitetima u Londonu i Njujorku.

Njihovi roditelji poseduju nekretnine u najekskluzivnijim mestima u evropskim prestonicama. Njihovi nalozi na društvenim mrežama ispunjeni su fotografijama u brendiranim haljinama i događajima sa crvenim tepihom.

Dok njihovi roditelji javno protestuju protiv Zapada, njihova deca odrasla su baš u ovim zemljama, čija društva navodno odbijaju.

- To je krajnje licemerno. Moglo bi se reći da oni možda ne vide kontradikciju jer veruju da postoji neko takmičenje između SAD-a i Rusije. Ali zašto onda školovati decu na Zapadu? Zašto tamo imati dvorce i vile? - rekao je stručnjak za rusku politiku Danijel Trejsman sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu.

Sam ruski predsednik, Vladimir Putin, prošlog meseca je osudio Ruse koji naginju Zapadu, optužujući ih da misle da pripadaju "višoj rasi" i da zajedno sa Zapadom žele da unište Rusiju.

- Ruski narod će uvek moći da razlikuje prave domoljube od ološa i izdajnika i da ih ispljunu kao komarca koji je slučajno uleteo u usta - rekao je tada Putin.

Porodica Dmitrija Peskova

CNN kao prvu porodicu koja odgovara opisu Trejsmana izdvaja porodicu Dmitrija Peskova, portparola Kremlja i ruskog predsednika.

SAD su nedavno sankcionisale Peskova, njegovu suprugu i dvoje odrasle dece (iz dva prethodna braka), navodeći da porodica živi "luksuznim životnim stilom koji nije u skladu s službenim primanjima Peskova i koji verovatno dolazi od nezakonito stečenog bogatstva zbog njegove političke povezanosti s Putinom".

Najmanje dvoje njegove dece se školovalo i odgajalo u zapadnoj Evropi pre nego što su se kao odrasli vratili u Moskvu. Peskov je viđen s dizajnerskim satom u vrednosti od 600.000 dolara, a tokom medenog meseca na Sardiniji je unajmio jahtu koja košta nekih 430.000 dolara nedeljno, prema istrazi Fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Foto: Profimedia/Sputnik/Sergey Guneev

Prema istrazi Fondacije, sadašnja supruga, bivša supruga i deca Peskova poseduju luksuzna vozila i kuće širom sveta, vredne više miliona dolara.

Bogatstvo takvih porodica u Putinovom svetu, kažu stručnjaci, svodi se na jedan koncept: kleptokratiju.

- Kleptokratija je vladavina lopova - rekla je Džodi Vitori sa Univerziteta Džordžtaun, stručnjak za korupciju i glovalnu politiku. S njome se slaže i Trejsman.

- Oni žele da žive na Zapadu jer su tamo najbogatije zemlje na svetu, velika središta kulture. Osim toga, zapadne zemlje imaju mnogo sigurniji pravni sistem od Rusije. Dakle, ako ulože veliki deo svog novca na Zapadu, osećaće se sigurnije - kazao je Trejsman.

Elizaveta Peskova (24), ćerka Peskova iz njegovog drugog braka, čak je jednom prilikom izjavila da se "oseća bolje u evropskom okruženju" i rekla za ruski obrazovni sistem da je pravi pakao.

Nedavno je na Instagramu objavila slogan "Ne ratu", kojim se Rusi protive ratu u Ukrajini. Njenu objavu je podelila ruska televizija TV Rain, ali je vrlo brzo uklonila. Peskova je kao dete pohađala školu Ecole des Roches, koja se nalazi nedaleko od Pariza. Godišnja školarina za tu obrazovnu instituciju je oko četvrtina očeve plate, a vannastavne aktivnosti uključuju sate letenja.

Zatim je stažirala u Luj Vitonu i dobila diplomu iz marketinga u francuskoj poslovnoj školi. Prema podacima Fondacije za borbu protiv korupcije, Peskova i njena majka su 2016. kupile stan blizu Ajfelovog tornja od 180 kvadrata, koji je vredan skoro 2 miliona dolara.

Peskova je za sankcije rekla da su "potpuno nepoštene i neutemeljene" i da je "uzrujana jer više ne može da putuje". Za Telegram je napisala da je ponosna što je Ruskinja i da nije normalno sankcionisati decu političara.

- Nema poštenog suđenja tokom takvog lova na veštice i besomučne mržnje prema svemu što je rusko - dodala je Peskova.

Nikolaj Čols, najstariji sin Peskova, odrastao je u Engleskoj, putovao svetom u privatnim avionima, poseduje vrhunske nekretnine u Moskvi i flotu luksuznih vozila, navodi Fondacija.

Prema pisanju Fondacije, navodno se trkao svojim luksuznim vozilima ulicama, zbog čega je dobio 116 saobraćajnih prekršaja, dok je navodno nezaposlen.

Porodica Sergeja Lavrova

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je 2017. pozvao na "post-zapadni" svetski poredak, poslao je svoju ćerku na prestižne univerzitete u Londonu i Njujorku. Ćerka njegove navodne devojke, Polina Kovaleva, objavila je svoje slike s jahte, iz austrijskog skijališta i vile uz plažu.

Pastorka Sergeja Lavrova Foto: Profimedia/XPOSUREUK/Backgrid UK

Kovaleva je vlasnica stana u jednom od najskupljih londonskih četvrti, koji vredi 5,8 miliona dolara. Fondacija za borbu protiv korupcije je otkrila je da je Kovaleva kupila stan u Kensingtonu kada je imala 21 godinu.

Ćerka Lavrova Ekaterina Vinokurova (39) pohađala je Univerzitet Kolumbija u Njujorku, gde je živela 17 godina pre nego što je diplomirala na fakultetu London School of Economics. Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno je sankcionisalo i Kovalevu i Vinokurovu.

Porodica Vladimira Putina

Ni sam Putin nije izuzetak, piše CNN. Jedna od njegovih navodnih partnerki, koja mu je rodila ćerku, samo je nekoliko nedelja nakon rođenja deteta navodno postala vlasnica stana u Monaku u vrednosti od 4,1  milion dolara.

Njegova najstarija ćerka Marija, navodno se udala za holnadskog preduzetnika i živi u stanu vrednom 3,3 miliona dolara u Holandiji. Putin navodno ima više vanbračne dece, a sva su praktično odrastala na Zapadu. Kremlj je uvek demantovao te izveštaje.

Marija, ćerka Vladimira Putina Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

Uprkos tome što članovi njegove porodice poseduju luksuzne nekretnine u zapadnim zemljama, Putin je nedavno prozvao Ruse s "vilama u Majamiju ili na francuskoj rivijeri, koji ne mogu da žive bez ostriga ili rodne jednakosti".

- Problem s takvim ljudima jeste taj što su oni mislima na Zapadu, a ne ovde s našim narodom i Rusijom - rekao je Putin 16. marta.

Video: Lavrov dočekao turskog kolegu u Moskvi: Srdačno se izgrlio sa Čavušogluom

(Telegraf.rs)