Zelenski uputio poruku Viktoru Orbanu: "Moraćeš da biraš"

Zelenski je rekao da želi da gradi odnose sa Orbanom, ali se premijer Mađarske plaši toga zbog uticaja Ruske Federacije

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi proširenju antiruskih sankcija na energetski sektor, morati da bira između Rusije i ostatka sveta.

Zelenski je ranije izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se Mađarska protivi proširenju antiruskih sankcija energetskom sektoru, ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit kroz svoju teritoriju.

Mađarski premijer je odgovorio da Budimpešta brani nacionalne interese i da nastupa samo na njenoj strani. Orban je naveo i da je Mađarska protiv širenja antiruskih sankcija na energetski sektor, jer bi to dovelo do usporavanja i zaustavljanja mađarske privrede u najkraćem mogućem roku.

- Pobedio je na izborima... Narod ga je izabrao, on je premijer. Čini mi se da ga to neće zaštititi od toga da će u ovoj situaciji morati da bira između Rusije i ostatak sveta. Može da kaže da bira Mađarsku, ali Mađarska je deo drugog sveta, oni su u EU... Mi sigurno razumemo da je ovo evropska država - rekao je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski ne predviđa velike probleme iz Mađarske - iako će Budimpešta blokirati ulazak Ukrajine u NATO - po ovom pitanju ne zavisi sve od nje.

On je dodao da želi da gradi odnose sa Orbanom, ali se premijer Mađarske, prema rečima Zelenskog, plaši toga zbog uticaja Ruske Federacije.

- Hteo sam da nađem vezu sa njim, zvao sam ga, nekoliko puta, pozivao sam ga na sastanak... Plašio se i pre izbora... Možda se opet uvredi i kaže : „Ja sam niko i ništa ne plašim se“... On se plaši uticaja Ruske Federacije na njegovu državu, taj uticaj postoji. Drugo je pitanje da li mu se sviđa ovaj uticaj ili ne... Ipak, ljudi u Budimpešti su izašli na trgove, videli smo desetine hiljada ljudi... Nismo imali zvaničnog saveznika u Budimpešti - dodao je Zelenski.

Video: Vučić i Orban pokazali kako treba da se rukuje u doba korona virusa

(Telegraf.rs)