Poznato šta su Makron i Šolc poručili Putinu u razgovoru: Evo šta je on njima odgovorio

On je takođe odgovorio na njihovu zabrinutost povodom humanitarne situacije u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru francuskom lideru Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu kakav je tok pregovora Moskve i Kijeva. Makron je pozvao Putina da ukine opsadu grada Mariupolja na jugu Ukrajine, gde ljudi danima žive bez vode i struje.

On je takođe odgovorio na njihovu zabrinutost povodom humanitarne situacije u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

U saopštenju nisu navedeni drugi detalji, prenosi Rojters. U petak je Putin rekao da u pregovorima ima "određenih pozitivnih pomaka".

Međutim, kako prenosi CNN, nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su ruskog predsednika Vladimira Putina da zakaže hitan prekid vatre u Ukrajini tokom 75-minutnog poziva u subotu.

Makron i Šolc su takođe apelovali na Putina da "krene ka diplomatskom rešenju sukoba", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt.

On je rekao da je razgovor bio deo tekućih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini. Dve strane su se složile da ne otkrivaju dalje detalje razgovora, dodao je on.

Šolc je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim pre razgovora sa Putinom o njegovoj „proceni trenutne situacije“ i „složili su se da ostanu u bliskom kontaktu“, rekao je portparol.

Video: Mural Vladimira Putina ponovo ruiniran: Velika zelena fleka preko lica

(Telegraf.rs)