Američka ambasadorka u UN: Svet je noćas za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu

Ambasadorka je pohvalila sposobnost ukrajinskih radnika da sačuvaju bezbednost svih šest reaktora dok su pod napadom i da o svemu obaveštavaju svoje regulatorno telo

Foto: Tanjug/AP

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild rekla je da je svet noćas za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu, nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ona je reakciju Rusije nazvala nepromišljenom i opasnom, rekavši da su time najveću nuklearnu elektranu u zemlji doveli u opasnost i da su time ugrozili bezbednost civila širom Evrope.

Grinfild je pozvala Rusiju da povuče svoje trupe iz elektrane, kako bi osigurala da radnici mogu nesmetano da rade, komuniciraju sa regulatornim telima, menjaju smene i osiguravaju stabilnost i bezbednost nuklearke.

- Pouzdana električna energija je od vitalnog značaja za nuklearno postrojenje, kao i rezervni dizel generatori i gorivo. Rusija mora da zaustavi svaku dalju upotrebu sile koja bi mogla da dovede u stanje rizika svih 15 operativnih reaktora širom Ukrajine - rekal je ona.

Ambasadorka je zatim pohvalila sposobnost ukrajinskih radnika da sačuvaju bezbednost svih šest reaktora dok su pod napadom i da o svemu obaveštavaju svoje regulatorno telo.

- Vrlo smo zabrinuti jer operateri i sada rade svoj posao pod velikom prinudom - rekla je ona.

Video: Borbe oko nuklearne elektrane Zaporožje: Oklopna vozila na parkingu ispred zgrade

(Telegraf.rs)