"Kišna bomba ne popušta, kao da neko sipa vodu kofama": Australija potopljena, 28.000 kuća ostalo bez struje

Državne spasilačke službe navele su da su primale 100 zahteva na sat za pomoć

Foto: Tanjug/AP

Delovi trećeg po broju stanovnika grada u Australiji, Brizbejna su bili pod vodom u ponedeljak pošto je obilna količina padavina donela poplave u nekim delovima istočne obale ubivši osam osoba. Više od 1.400 domova bilo je u riziku od poplave, dok je više od 28.000 kuća ostalo bez struje širom Kvinslenda.

Na Zlatnoj i Sunčanoj obali sve plaže su zatvorene. Poplave u Brizbejnu i okolini su najgore od 2011. godine kada je grad od 2,6 miliona stanovnika bio potopljen onim što je nazvano događajem "jednom u veku".

Premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk kaže da je količina padavina neverovatna još od novembra kada su vlasti razmišljale da uvedu restrikcije zbog nestašice vode.

- Nismo očekivali ovoliku kišu. Ova kišna bomba ne popušta... Kao da je neko sipa vodu iz kofa.

Više od 100 škola zatvoreno je od ponedeljka. Državne spasilačke službe navele su da su primale 100 zahteva na sat za pomoć.

Poslednja žrtva poplava je muškarac star oko 50 godina koji se udavio u svom automobilu. Tela njega i njegovog psa izvučena su satima kasnije.

Oluja će se iz Kvinslenda premeštati ka Novom Južnom Velsu, gde su neke zajednice na severoistoku dobile uputstva da se evakuišu.

Video: Kao da je počeo Potop: Australija se bori sa poplavama

(Telegraf.rs)