Nezapamćeno: Amerikanci tražili od 12 ruskih diplomata UN da napuste zemlju

Ruski ambasador je proterivanje SAD nazvao "grubim kršenjem" Sporazuma UN sa Sjedinjenim Državama kao domaćinom Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose.

Foto: Profimedia

SAD su zatražile od 12 ruskih diplomata iz Ujedinjenih nacija da napuste zemlju zbog angažovanja u aktivnostima koje nisu u skladu sa njihovim odgovornostima i obavezama kao diplomata.

Zamenik američkog ambasadora Ričard Mils potvrdio je ove navode, nakon što je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija rekao na sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak popodne da je upravo obavešten o "još jednom neprijateljskom koraku koji je zemlja domaćin preduzela" protiv ruske misije, prenosi CNN.

Nebenzia je proterivanje SAD nazvao "grubim kršenjem" Sporazuma UN sa Sjedinjenim Državama kao domaćinom Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose.

Ruski diplomata navodi da im je u pismu koje im je uručeno zahtevano da do 7. marta napuste SAD.

Misija SAD pri UN je u saopštenju navela da su 12 ruskih diplomata "bili obaveštajci koji su zloupotrebili svoje privilegije boravka u SAD baveći se špijunažom, koja je štetna po našu nacionalnu bezbednost".

Video: Raketni napad blizu ukrajinske vojne baze u Brovariju, najmanje jedna osoba poginula

(Telegraf.rs)