Čekali da istekne rok Rusa: Kako je tekla današnja saga oko početka pregovora Kijeva i Moskve

Samo nekoliko minuta nakon što je istekao rok koji je Rusija dala Ukrajini da prelomi da li će da pristane na pregovore, stigla je potvrda iz Kijeva da hoće za pregovarački sto

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Ukrajinska delegacija krenula je u Gomelj u Belorusiji gde će danas, ako sve bude kako treba, biti održana prva runda pregovora Kijeva i Moskve otkako su počele specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Jutros je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da je ruska delegacija otišla u Belorusiju, kako bi se otpočeli pregovori sa ukrajinskom stranom. Kako je objasnio, na pregovore je krenula delegacija koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući predsedničku administraciju.

Nedugo potom stigla je poruka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Ukrajina jeste za pregovore, ali da nije za to da oni budu održani u Belorusiji.

- Sada kažemo - ne Minsk. Drugi gradovi za sastanak mogu biti platforma, naravno, želimo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku... To je sve što smo predložili ruskoj strani. Da i bilo koji drugi grad nam odgovara. U zemlji sa čije teritorije ne lete projektili. Samo na taj način pregovori mogu biti pošteni i zaista može da se okonča rat - rekao je Zelenski u obraćanju koje je objavljeno na njegovom Telegram kanalu.

Potom je i njegov portparol rekao da od tih pregovora ništa neće biti.

- Ukrajina neće ići na pregovore sa Rusijom u Belorusiju, ali je i dalje spremna da se sastane na nekom drugom mestu. Čuli smo izjave da je Rusija stigla u Gomel na razgovore. Mogu vam reći da tamo neće biti predstavnika Ukrajine - rekao je Sergej Nikiforov ističući da je Kijev spreman da razgovara na neutralnoj teritoriji - u Bakuu, Istanbulu, Varšavi, Beču...

Rusija je potom poručila da će do 13 časova po našem vremenu čekati na odgovor Kijeva.

- Ruska delegacija za razgovore sa Ukrajinom sačekaće do 15 časova po minskom vremenu (12:00 GMT) da Kijev kaže da li će doći u Gomelj na razgovore - rekao je šef delegacije Vladimir Medinski.

U međuvremenu se pojavila informacija da je Zelenski kontaktirao predsednika Švajcarse da se pregovori organizuju u Ženevi i navodno je odmah počelo da se "kuva" i brzo radi na organizovanju sastanka sa ruskom stranom.

Nekih pola sata pred istek roka koje su Rusi dali Ukrajincima predsednik Ukrajine i Belorusije su na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama saopštili da su razgovarali jedan sa drugim. Detalji razgovora nisu objavljeni...

U 13 časova je istekao rok, a ubrzo je stigla vest iz Moskve koju je čitav svet iščekivao. Pomoćnik predsednika Rusije je saopštio da je Ukrajina pristala na pregovore i da je ruska delegacija iz ambasade u Minsku krenula prema Gomelju, a navodno je u Belorusiju krenula i ukrajinska delegacija.

Peskov je kasnije pojasnio da je Lukašenko odmah nakon razgovora sa Zelenskim pozvao Putina i zamolio ga da ne povlači svoju delegaciju, jer je Ukrajina iskazala dobru volju i spremnost da dođe na pregovore u Gomelj. Putin je, kako se navodi, to podržao.

Ostaje da se vidi da li će dve strane uspeti da postignu dogovor i da dođe do prekida sukoba koji traje već četvrti dan.

Video: Udaraju na zgrade, vrtiće, meta im je sve živo: Zelenski tvrdi da Rusi bombarduju stambena naselja

(Telegraf.rs)