Stravično nevreme pustoši Evropu: Oluja odnela šest života, Nemci se spremaju za uragan

Oluja Ilenija napravila je veliku štetu, a Nemačka se sada sprema za uragan Zejnep

U stravičnom nevremenu koje pustoši Evropu, najmanje šest osoba izgubilo je život. Nemačka je prijavila tri žrtve, Poljska dve.

Nemačka procenjuje štetu od velike oluje Ilenija koja je harala čitavom zemljom, a sada se spremaju i da ih udari uragan Zejnep.

Uragan se formira kod Britanije i očekuje se da će tokom dana udariti i Nemačku.

- Strašno nevreme očekuje se duž severne obale. Na udaru će biti i Hamburg. Očekuju se vetrovi jačine i do 170 kilometara na čas. Verujemo da će ovo biti najjače nevreme u poslednjih ko zna koliko godina koje je pogodilo delove severne obale - rekao je meteorolog Dominik Jung.

Vlasti su izdale hitno upozorenje građanima i zamolili ih da se blagovremeno pripreme za dolazak uragana.

- Sve što držite na terasama i u baštama, a da nije zakucano u zemlju, molimo da unesete u svoje domove ili garaže. Sklonite saksije sa cvećem, sve - naveli su nadležni.

Iz vatrogasne službe apelovali su na građane da ostanu u svojim domovima i da ne idu u šetnju. Apelovali su na građane da nikako ne idu u šumu, jer tamo sigurno može doći do lomljenja granja i pada stabla.

Poljska takođe sagleda posledice nevremena. U Poljskoj su vetrovi dostizali brzinu do 125 kilometara na sat i teško oštetili oko 500 kuća. Vetar je nosio krovove, rušio drveće, a bez struje ostalo je više od 320.000 domaćinstava širom zemlje.

Dvojica radnika su poginula, a još dvojica su povređena kada je oluja prevrnula dizalicu na gradilištu u Krakovu. Još jedan muškarac poginuo je na zapadu Poljske kada se na njegov automobil srušilo drvo, preneli su lokalni mediji.

Za jako nevreme spremaju se i u Holandiji. Avio-kompanija KLM, holandski ogranak avio-grupe Er Frans-KLM, saopštila je da će u petak otkazati skoro 170 letova do i sa aerodroma Shipfol u Amsterdamu zbog jakog nevremena.

Očekuju se udari vetra do 130 kilometara na sat.

I britanska meteorološka kancelarija izdala je danas retko crveno upozorenje za područje Londona i jugoistočne Engleske zbog jakih vetrova koje donosi oluja "Junis".

U upozorenju se navodi da postoji opasnost po život i da se očekuju značajni poremećaji.

(Telegraf.rs)