Britanci misle da znaju Putinov plan: Obelodanili sedam ruta putem kojih bi mogao da napadne Ukrajinu

U ilustraciji zasnovanoj na satelitskim snimcima i drugim obaveštajnim izvorima, pokazuje se kako bi Putin prvenstveno mogao da cilja ukrajinsku prestonicu Kijev, kao i industrijski grad Dnjepar

Ministarstvo odbrane Velike Britanije identifikovalo je sedam ruta putem kojih bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da pokrene invaziju na Ukrajinu.

U ilustraciji zasnovanoj na satelitskim snimcima i drugim obaveštajnim izvorima, pokazuje se kako bi Putin prvenstveno mogao da cilja ukrajinsku prestonicu Kijev, kao i industrijski grad Dnjepar.

U novoj mapi, koju je Ministarstvo odbrane objavilo na zvaničnom Tviter nalogu, tri moguće rute invazije pokazuju ciljanje Kijeva, dok tri pokazuju ciljanje Dnjepra.

Sedma potencijalna ruta invazije ilustruje kako bi ruske snage mogle da krenu u kopnenu Ukrajinu preko okupiranog poluostrva Krima, koje je Putin aneksirao 2014.

- Rusija zadržava značajno vojno prisustvo koje može izvršiti invaziju bez daljeg upozorenja. Dole je prikazana moguća osovina invazije predsednika Putina. On još uvek može da odluči da spreči sukob i sačuva mir - piše pored mape.

U onome što je opisano kao moguće kopneno kretanje "druge faze" na mapi, ruske snage su prikazane kako se kreću sa Krima ka strateški važnoj crnomorskoj luci Odesi.

One takođe pokazuju kretanje iz Dnjepra i dalje u zapadnu Ukrajinu i prema gradu Vinica.

Mapa još identifikuje glavna područja gde su ruske snage trenutno smeštene, prenosi Sky News.

Pokazuje se još da dve potencijalne rute invazije dolaze iz Belorusije, gde su ruske snage nedavno počele da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama.

Putin je jedan od nekoliko saveznika beloruske vlade Aleksandra Lukašenka.

Izvori odbrane ističu da mapa predstavlja samo jedan moguć scenario ruske invazije, ali da prikazuje kako Rusija ima značajno vojno prisustvo oko Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u četvrtak odbacilo ruske tvrdnje o povlačenju nekih trupa sa ukrajinske granice.

- Rusija tvrdi da se neke trupe vraćaju u baze nakon završetka vežbi. Nismo videli dokaze da se ruske snage povlače iz regiona oko granice. Rusija bi mogla da izvede invaziju bez daljeg upozorenja - objavilo je Ministarstvo odbrane na Tviteru u četvrtak.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras u četvrtak su optužili Rusiju da je organizovala napade pod "lažnom zastavom" u Ukrajini kao izgovor za invaziju.

Tenzije nastavljaju da rastu između separatista pod podrškom Rusije i državnih snaga u istočnoj Ukrajini, nakon što je granata pogodila vrtić.

Video: Rusi vraćaju borbena vozila i jedinice u baze: Osramotili smo Zapad bez ispaljenog metka

(Telegraf.rs)