Ključne poruke razgovora o Ukrajini sa 2 kontinenta: Šta je uradio Putin, a šta je obećao Bajden?

Makron je postao najaktivniji evropski sagovornik Putina oko trenutne krize u Ukrajini i od decembra je pet puta razgovarao sa njim telefonom, dok je Olaf Šolc rekao da će Nemačka i SAD delovati zajedno u njihovom odgovoru na bilo koju rusku invaziju

Foto: Tanjug/AP

U ponedeljak su održana dva važna sastanka kako bi se pronašlo diplomatsko rešenje krize u Ukrajini. Nakon što se predsednik SAD Džo Bajden sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Vašingtonu, francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi. I dok je Bajden obećao "ujedinjeni" odgovor Rusiji, Putin je rekao da će se razgovori o Ukrajini nastaviti.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi nekoliko predloga koje je izneo francuski predsednik Emanuel Makron tokom razgovora u Moskvi mogli da predstavljaju osnovu za napredovanje u krizi oko Ukrajine.

Makron je rekao da je pronašao tačke približavanja tokom razgovora sa Putinom, do kojeg je došlo na dan intenziviranja međunarodnih napora da se smiri sukob.

- Izvestan broj njegovih ideja, predloga... je moguć kao osnova za dalje korake - rekao je Putin posle više od pet sati razgovora sa Makronom u Kremlju.

Putin je razgovore opisao kao korisne, sadržajne i poslovne, iako je Makron priznao da razlike ostaju.

Makron: Naredni dani ključni

U zajedničkoj konferenciji za medije sa Makronom nakon sastanka, Putin je rekao da će dvojica predsednika razgovarati opet telefonom nakon razgovora francuskog lidera sa vođstvom Ukrajine u utorak, 8. februara u Kijevu.

Makron je rekao da će naredni dani biti ključni u sukobu nakon što je Putinu izneo predloge "konkretnih bezbednosnih garancija". Rekao je da ga je ruski uverio u svoju "spremnost da se angažuje u tom smislu i želju da održi stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine".

Makron je, međutim, istakao da je Putinu rekao da stvaranje nove bezbednosne arhitekture u Evropi ne treba da se radi ukidanjem prava država da se pridruže NATO alijansi.

Putin je ponovo rekao da ne vidi alternativu postojećim mirovnim sporazumima iz Minska za rešavanje sukoba u istočnoj Ukrajini i dodao da Kijev mora da se pridržava koraka navedenih u sporazumima postignutim 2014. i 2015. godine.

- Bez obzira da li su živi ili imaju neku perspektivu ili ne - verujem da jednostavno ne postoji alternativa sporazumima iz Minska - rekao je Putin, prenosi Radio Free Europe.

Makron je postao najaktivniji evropski sagovornik Putina oko trenutne krize u Ukrajini i od decembra je pet puta razgovarao sa njim telefonom u pokušaju da spreči ono što zapadni zvaničnici kažu da bi mogla biti ruska invazija koja se nazire.

Foto: Tanjug/AP

Putin je ostavio otvorena vrata za buduću diplomatiju čak i kada je ponovio svoju nedavnu kritiku vlade Ukrajine zbog, kako kaže Kremlj, kršenja ljudskih prava tamošnjih ruskih govornika.

Lideri Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske sastali su u u okviru takozvanog Normandijskog formata da traže okončanje sukoba. Sporazumi su otežani različitim tumačenjima njegovog sadržaja i procesa njihove implementacije.

Diplomate su pokušale da udahnu novi život sporazumima koji sadrže osnovu za konačno rešenje u Donbasu, čiji su delovi pod kontrolom proruskih separatista od aprila 2014. godine.

Bajden: Ako Rusija napadne, neće biti Severnog toka 2

U Vašingtonu je američki predsednik Džo Bajden održao sopstvene krizne razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dok je nalet diplomatije oko gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine zahvatio dva kontinenta.

Sastanak Šolca i Bajdena, prvi otkako je nemački kancelar stupio na dužnost u decembru, bio je osmišljen da javno ojača ključnu kariku u zapadnom savezu pošto se suočava sa jednim od svojih najtežih izazova od Hladnog rata: predsednik Rusije Vladimir Putin je okupio više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica.

Dvojica lidera istakla su svoje jedinstvo i poverenje dok rade na sprečavanju ruske agresije u Evropi. Bajden je rekao da Nemačka i SAD na istoj talasnoj dužini dok rade na rešavanju tenzija.

Bajden je takođe obećao da će okončati sporni gasovod Severni tok 2, koji je napravljen kako bi dostavio ruski gas Nemačkoj, ali još uvek nije u funkciji.

- Zamisao da će se Severni tok 2 nastaviti sa invazijom Rusa jednostavno se neće dogoditi - rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom.

On, međutim, nije objasnio kako bi SAD mogle da izvedu takav potez, ali je istakao da su Nemačka i SAD spremne da deluju zajedno u njihovom odgovoru na bilo koju invaziju.

- Ukoliko Rusija napadne, a pod ovim mislim da tenkovi ili trupe opet pređu granicu sa Ukrajinom, više neće biti Severnog toka 2. Obećavam vam, okončaćemo to - rekao je Bajden.

Šolc nije išao toliko daleko u svojim komentarima, ali je rekao da će Nemačka i SAD delovati zajedno u njihovom odgovoru na bilo koju rusku invaziju, koju Moksva negira.

On je rekao da su obe zemlje spremne da preduzmu dalekosežne, oštre mere u slučaju invazije.

Bajden je rekao da SAD rade na tome da pronađu alternativne izvore za prirodni gas da nadoknade gubitke ukoliko Rusija prekine sa isporukom, prenosi The New York Times.

- Mislimo da bismo mogli da nadoknadimo značajan deo gasa. Razmatramo šta možemo da uradimo da nadoknadimo gubitak - trenutni gubitak - gasa ako do toga dođe - rekao je Bajden i dodao da će Rusija biti veoma povređena ako se isporuka prekine.

Prema rečima Bajdenovih savetnika, među glavnim zabrinutostima uoči njihovog sastanka bilo je oklevanje Šolca da potpiše kaznene ekonomske sankcije u slučaju invazije, ili da obustavi projekat gasovoda Severni tok 2.

Bajden, koji se suzdržavao da javno kritikuje Šolca, rekao je u ponedeljak da Nemačka podržala "jak paket" sankcija, ali nije naveo šta će to biti.

Poslednjih nedelja, Bajden je zapretio teškim ekonomskim sankcijama protiv ruskog finansijskog sektora i članova Putinovog užeg kruga. O Severnom toku 2, Bajden je rekao da se projekat neće nastaviti ako Rusija izvrši invaziju.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)