SAD i Nemačka jedinstveni u sprečavanju ruske agresije: Složni oko niza odgovora, razmatraju se i sankcije

Nemački kancelar u Vašingtonu namerava da uveri Bajdena i članove Kongresa da Nemačka stoji rame uz rame uz NATO i SAD

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države i Nemačka jedinstveni su u rešavanju pitanja ruske agresije u svetlu ukrajinske krize, rekao je danas američki predsednik Džozef Bajden na početku sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Beloj kući. Šolc je danas u radnoj poseti SAD. To je njegova prva poseta Vašingtonu u svojstvu nemačkog kancelara.

- Nemačka je jedan od najbližih američkih saveznika - poručio je Bajden i dodao da dve zemlje "jedinstveno rade na tome da spreče rusku agresiju u Evropi".

- Ako Rusija izabere da napadne Ukrajinu, mi zajedno smo spremni, kao i ceo NATO - rekao je Bajden. On je obećao "brze i surove posledice" u slučaju invazije na Ukrajinu, ali je ipak naglasio da SAD više voli diplomatiju.

- Nema teme globalno važne, a da Nemačka i SAD ne rade zajedno na njoj - naglasio je Bajden, prenosi Gardijan.

Šolc je rekao da su se SAD i Nemačka složile oko niza odgovora, uključujući tu i sankcije, dok se strahovi oko moguće ruske invazije gomilaju.

- Za Rusiju će cena biti visoka - naveo je nemački lider, opisujući potencijalnu rusku vojnu agresiju kao "ozbiljnu pretnju evropskoj bezbednosti".

Nemački kanclear, kako je ranije saopšteno, u Vašingtonu namerava da uveri Bajdena i članove Kongresa da Nemačka stoji rame uz rame uz NATO i SAD, piše Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Šolc je ranije rekao da će Moskva "skupo platiti" ako krene u napad, ali njegova Vlada nije odobrila da se Ukrajini pošalje oružje, niti da se poveća broj nemačkih vojnika u istočnoj Evropi.

Nije rečeno ni koje bi sankcije Berlin predložio protiv Rusije.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)