Sastali se Putin i Makron u Moskvi: Razgovaraju na "ti", čekaju ih teške teme

Uoči sastanka predsednik Francuske rekao da je umereno optimističan

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, sastali su se danas u Kremlju.

Iako su sedeli dosta odvojeno jedan od drugog, dvojica lidera su se trudila da što više "umanje distancu". Naime, Putin se Makronu obraćao sa "ti", dok je Makron Putina zvao Vladimire.

Na početku sastanka Putin je rekao da se "nakupilo mnogo pitanja koje treba razmotriti u direktnom formatu", iako se kontakti nisu prekidali.

Predsednik Putin je dodao da Rusija i Francuska imaju zajedničku brigu o tome šta se dešava u oblasti bezbednosti u Evropi.

Njegov francuski kolega Emanuel Makron istakao je da je neophodno da se u pitanju bezbednosti svi ponašaju odgovorno i da je dijalog neophodan, dodajući da je ukrajinsko pitanje veoma važno.

- Razgovaraćemo o njemu i o drugim temama, nadam se da ćemo uspeti da pronađemo odgovor za celu Evropu - istakao je Makron tokom razgovora sa Putinom.

On je rekao da se nada da će uspeti da pronađu rešenje.

- Drago mi je da ćemo moći da pronađemo rešenje koje će biti prihvatljivo i za Rusiju i za celu Evropu. Korisno rešenje je ono koje nam omogućava da izbegnemo rat, naravno, da izgradimo stabilnost i poverenje - rekao je Makron na početku sastanka.

Podsetimo, uoči razgovora sa Putinom, Makron je rekao da je "umereno optimističan".

Makron dolazi na sastanak sa Putinom Foto: Tanjug/AP

- Prilični sam optimista, ali ne verujem u čuda - rekao je Makron novinarima neposredno po sletanju u rusku prestonicu.

Portparol Kremlja Dmirij Peskov je ranije najavio da će tenzije u Evropi zbog situacije oko Ukrajine i bezbednosne garancije dominirati kao teme na današnjem sastanku ruskog i francuskog predsednika.

Peskov je novinarima rekao da je ta poseta veoma važna i podsetio da joj je prethodilo nekoliko telefonskih razgovora dvojice predsednika.

(Telegraf.rs)