Rusija reagovala na odluku Bajdena da pošalje dodatne trupe u Evropu: "Razlog za zabrinutost"

Pentagon je rekao da će 2.000 američkih trupa biti poslato iz Severne Karoline u Poljsku i Nemačku, a da će dodatnih 1.000 koji su već u Nemačkoj otići u Rumuniju

Foto: Profimedia

Rusija je osudila odluku SAD da pošalju dodatne trupe u Evropu da bi podržale svoje saveznike u NATO-u usred stalnih strahova od ruske invazije na Ukrajinu.

Moskva je rekla da je to "destruktivan" korak koji je pojačao tenzije i smanjio prostor za političko rešenje.

Odgovarajući na odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da pošalje dodatne trupe u Evropu, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da je to "destruktivan" i "neopravdan" korak.

Gruško je dodao da bi to "oduševilo" ukrajinske vlasti, koje će nastaviti da sabotiraju sporazum iz Minska "nekažnjeno", prenosi BBC.

Peskov: Razlog za zabrinutost

Raspoređivanje američkih vojnika u Evropi dokaz je da Rusija ima razloga za zabrinutost, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Si-En-En.

- SAD de fakto nastavljaju da podižu tenzije u Evropi - rekao je Peskov, a prenosi TASS.

On je ocenio da je raspoređivanje vojnika "najbolji dokaz da Rusija ima očigledan razlog za zabrinutost".

Pentagon je rekao da će 2.000 američkih trupa biti poslato iz Severne Karoline u Poljsku i Nemačku, a da će dodatnih 1.000 koji su već u Nemačkoj otići u Rumuniju.

Rusija ima oko 100.000 trupa u blizini granice sa Ukrajinom, ali dobacuje navode da planira da je napadne.

Pentagon je ranije rekao da američke trupe koje će biti raspoređene neće se boriti u Ukrajini, ali da će obezbediti odbranu saveznika Vašingtona.

Njihovo raspoređivanje je dodatno pored 8.500 vojnika koje je Pentagon stavio u pripravnost prošlog meseca kako bi bili spremni da se rasporede u Evropu ako bude potrebno.

Džon Kirbi, portparol Pentagona Foto: Tanjug/AP

- Važno je da pošaljemo snažan signal gospodinu Putinu i, iskreno, svetu da je NATO važan Sjedinjenim Državama i našim saveznicima - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima u sredu.

Na pitanje o navodnim planovima za invaziju Putina, Kirbi je rekao da "još uvek ne veruju da je doneo odluku da dalje izvrši invaziju na Ukrajinu".

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)