Italijanski stručnjaci pozvali vladu da ublaži pravila karantina: "Zemlju očekuje paraliza"

Trenutna pravila nalažu da vakcinacija osoba koje su bile u bliskom kontaktu s obolelim od kovida-19 moraju biti u samoizolaciji sedam dana

Foto: Tanjug/AP

Zdravstveni stručnjaci pozvali su italijansku vladu da ublaži pravila karantina za obolele od kovida-19 jer u protivnom zemlju očekuje paraliza zbog širenja vrlo zarazne omikron varijante.

Trenutna pravila nalažu da vakcinacija osoba koje su bile u bliskom kontaktu s obolelim od kovida-19 moraju da budu u samoizolaciji sedam dana, a nevakcinisani 10 dana.

- To bi značilo da bi u karantanu završilo oko pet do 10 miliona bliskih kontakata, što nije moguće izvesti - rekao je Cartabelota za radio Cusano Campus, prenosi HINA.

Virusolog Fabrizio Pregliasko složio se s njegovim komentarom. "Jasno je da u ovoj fazi i s ovim širenjem omikron varijante moramo razmotriti promene u načinu na koji intervenišemo, inače idemo prema potpunom karantinu."

Italija je krajem prošlog dana zabeležila rekordan porast broja zaraženih. Tri dana zaredom imala je rekordan dnevni broj slučajeva, a vrhunac je bio u subotu, kada su zabeležena 54.762 slučaja.

Kako bi zaustavila širenje zaraze i održavanje masovnih okupljanja, vlada je prošlog četvrtka pooštrila mere, uključujući i zabranu svih javnih proslava Nove godine, te je zatvorila sve klubove i diskoteke do 31. januara.

Vladin poverenik za kovid-19 rekao je novinarima da zdravstveni službenici razmatraju promenu pravila vezanih uz karantin.

Takođe, neki političari smatraju da ljudi koji su potpuno vakcinisani ne bi trebali ići u samoizolaciju ako nemaju simptome kovida. Uz to postoje i zahtevi da se daljne mere trebaju odnositi samo na one koji se odbijaju vakcinisati.

- Ako je potrebno nametnuti bilo kakva ograničenja, ona se trebaju nametnuti onima koji se odbijaju vakcinisati - rekao je bivši premijer Mateo Renzi.

Vladine brojke pokazuju da je u Italiji jednu dozu vakcine primilo 80 posto stanovništva, dok je njih 29 posto vakcinisano i trećom dozom, što se ujedno smatra i najboljom zaštitom od omikrona.

(Telegraf.rs)