Deda Đorđe čestita praznike, a o pomoćniku kaže: On je na odmoru, drugi čovek sada čuva naše groblje

Čuveni čuvar Zejtinlika poželeo je svima srećnu Novu godinu

Foto: M. Beljan

Deka Đorđe Mihailović(93) čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu kaže da od kada je zahladnelo ne ide na grbolje, koje čuva već 78 godina, a i da je njegov pomoćnik Predrag Nedeljković, koga je šef diplomatije Nikola Selaković optužio da je samovoljan, bahat i da nipodaštava dedu Đorđa, na odmoru, a ne na Zejtinliku.

- Loše je vreme, zima, kući sam. Imam mnogo problema, ali zdravstvenih. I s plućima i s nogama. Moram sada da odmorim, pa ćemo da vidimo dalje. Velike su moje godine, ne može operacije za noge, a i pluća su mi loše, već šest godina, nemam dovoljno kiseonika. I moram mnogo da se čuvam i od korone, ona ide prvo na pluća - kaže za Kurir deda Đorđe.

A na pitanje gde mu je zamenik Predrag Nedeljković i kakav odnos imaju, deda Đorđe kaže:

- I Predrag je na odmoru, bio je i on malo bolestan, nisam ga video, drugi čovek sada čuva naše srpsko vojničko groblje i prima Srbe i ostale posetioce. Znate, Predrag radi fizičke poslove, čisti groblje, a ja polako, polako dođem kad me ljudi zovu, žele da vide deda Đorđa. Pa malo ispričam o groblju, istoriji, objasnim ljudima, vole da me čuju, upoznaju. Nemam ja tu neke posebne poslove, ne radim ništa teško, pomalo budem na groblju -kaže on.

Čuveni čuvar Zejtinlika zamolio je novinare da svim Srbima prenesu čestitku za Novu godinu:

- Srećna Nova godina, svi Srbi da imaju zdravlja i sreće u 2022. godini. Zdravlje nam je svima najpreče, pa sve ostalo. Ako Bog da, pa kad bude lepo vreme, da se vidimo na Zejtinliku - kaže on.

Deka Đorđe podseća i da je vrlo star, da je rođen 1. maja 1928. godine.

- Nadam da će Bog dati da se vidimo na Zejtinliku, na kom želim da počivam kada umrem, kao i moj otac i deda, koji su pre mene čuvali srpske kosti - kaže deka Đorđe.

(Telegraf.rs)